in

Δεύτερος στον κόσμο στην 66η Διεθνή Μαθηματική Ολυμπιάδα ο Κυριάκος Τσουρέκας

Μία ακόμα μεγάλη διάκριση για τον μαθητή της Σχολής Μωραΐτη. Ο Κυριάκος Τσουρέκας κατέκτησε το αργυρό μετάλλιο στην 66η Διεθνή Μαθηματική Ολυμπιάδα (IMO 2025), που πραγματοποιήθηκε στο Κουίνσλαντ της Αυστραλίας.

Ο Κυριάκος συγκέντρωσε 32 μονάδες, επίδοση που τον ανέδειξε για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά πρώτο μεταξύ των Ελλήνων διαγωνιζομένων, κατακτώντας μια από τις υψηλότερες βαθμολογίες της συνολικής διοργάνωσης (σχετική κατάταξη: 86,17%).

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο ίδιος μαθητής είχε διακριθεί πέρυσι με χρυσό μετάλλιο στην IMO 2024, επιτυχία που είχε ήδη ξεχωρίσει σε παγκόσμιο επίπεδο. Η φετινή του πορεία επιβεβαιώνει την αφοσίωσή του στη μαθηματική σκέψη, την εμβάθυνση στη γνώση και την επιμονή στην επιστημονική αριστεία.

Η Ελλάδα συμμετείχε στη φετινή Ολυμπιάδα με έξι μαθητές, κατακτώντας συνολικά: 2 Αργυρά Μετάλλια, 3 Χάλκινα Μετάλλια, 1 Εύφημη Μνεία. Με συνολική βαθμολογία 143 μονάδων, η ομάδα κατέλαβε την 34η θέση παγκοσμίως, ανάμεσα σε περισσότερες από 100 χώρες.

Ποιος είναι ο Κυριάκος Τσουρέκας
Το «άστρο» του Κυριάκου σύμφωνα με το protothema.gr έγινε αντιληπτό ήδη από την πρώτη δημοτικού.

«Συμμετέχω σε αυτούς τους διαγωνισμούς από την Ε’ Δημοτικού και ήθελα πάντα να πάω σε έναν διεθνή διαγωνισμό. Η συγκεκριμένη, ήταν μία μοναδική εμπειρία! Ως προς τον όγκο των συμμετεχόντων, ήταν πάνω από 600 μαθητές και ήμουν πολύ υπερήφανος που είχα καταφέρει να βρεθώ εκεί. Από την άλλη, είχα άγχος, γιατί είχα θέσει ψηλά τον πήχη και το ‘βάρος’ ήταν μεγάλο.

Μάλιστα, όσο έβλεπα τα άλλα παιδιά γύρω μου, αγχωνόμουν περισσότερο. Όταν ξεκίνησα όμως να γράφω, έγινε ‘δημιουργικό’ το άγχος μου για να μπορέσω να αποδώσω», αποτυπώνει την εμπειρία του.

Ισχυρότεροι αντίπαλοι; «Σίγουρα οι Κινέζοι, είναι οι πιο δυνατοί», θα πει ο Κυριάκος χωρίς δεύτερη σκέψη για να προσθέσει: «Έχουν παράδοση στις υψηλές θέσεις και στα μετάλλια. Όσο προετοιμαζόμουν αυτή τη χρονιά αλλά και την προηγούμενη, είχα σαν στόχο να περάσω τουλάχιστον ένα Κινέζο, γιατί αυτοί παίρνουν συνήθως πολλά χρυσά».

Σε ό,τι αφορά στο σχολείο του, ο νεαρός Ολυμπιονίκης σημειώνει: «Η Σχολή Μωραϊτη με έχει στηρίξει πάρα πολύ από την αρχή, όταν ξεκίνησα να φοιτώ στην Πέμπτη δημοτικού, επειδή από τότε συμμετέχω σε μαθηματικούς διαγωνισμούς. Σε όλα τα στάδια της διαδικασίας, οι δάσκαλοι αλλά και οι συμμαθητές μου, ήταν κοντά. Φέτος, μαθηματικός μου ήταν ο κ. Λασκαράτος, τον οποίο είχα καθηγητή πολλές χρονιές και ήταν πάντα στο πλευρό μου».

Η προετοιμασία για τη Μαθηματική Ολυμπιάδα προϋποθέτει, όμως, εντατικές προπονήσεις.
«Τον πρώτο χρόνο, που ξεκίνησα να προετοιμάζομαι για τη συμμετοχή μου στην Ολυμπιάδα, μαθητής τότε της Γ’ Γυμνασίου, προπονήτριά μου ήταν η Ειρήνη Μηλιώρη – ήταν η πρώτη κοπέλα, που διακρίθηκε στα διαγωνιστικά Μαθηματικά.

10 αστείες φωτογραφίες που θα σας φτιάξουν τη διάθεση