Ως είδος πολυτελείας πωλείται το βρεφικό γάλα στην Ελλάδα. Η τιμή για την πιο αναγκαία και μοναδική τροφή για τα βρέφη «σπάει» το ένα ρεκόρ μετά το άλλο, αφού στοιχίζει τρεις φορές περισσότερο από τα άλλα κράτη μέλη της Ευρώπης.
Εκπρόσωποι φορέων και γονείς μιλούν στο Dnews και χαρακτηρίζουν την κατάσταση απαράδεκτη καθώς όπως αναφέρουν εκμεταλλεύονται την ανάγκη του βρέφους τροφή και βάζουν τις τιμές στα ύψη.
«Εμείς θελουμε ένα κουτί των 400γρ ανά τρεις ημέρες. Βέβαια η μικρή μας θηλάζει παράλληλα και δεν ξυπνάει το βράδυ για να φάει, σε περίπτωση που ξυπνούσε θα θέλαμε παραπάνω», σημειώνει στο Dnews η κα. Θεοδοσία, μητέρα ενός πενταμήνου μωρού και συνεχίζει:
«Δηλαδή μόνο για βρεφικό γάλα το μήνα 140 ευρώ το λιγότερο. Έχω παρατηρήσει το τελευταίο δίμηνο μια διαφορά 2 ευρώ πάνω. Ωστόσο τους πρώτους δύο μήνες το ποσό ήταν μεγαλύτερο καθώς το βρέφος έκανε περισσότερα γεύματα. Τα έξοδα είναι υπερβολικά και όταν μιλάμε για κάτι τόσο απαραίτητο και αναγκαίο οι τιμές θα έπρεπε να είναι χαμηλότερες. Δηλαδή οι οικογένειες δυστυχώς που έχουν σοβαρά οικονομικά προβλήματα πως θα ανταπεξέλθουν;», αναρωτιέται.
Σύμφωνα με τα στοιχεία από την μελέτη της Επιτροπής Ανταγωνισμού σε κάποιες περιπτώσεις το βρεφικό γάλα στην Ελλάδα κοστίζει έως και τρεις φορές περισσότερο από τα άλλα κράτη μέλη.
Με βάση τις τιμές του Νοεμβρίου στην Ελλάδα, κάποιος μπορεί να βρει το βρεφικό γάλα από 32 έως και 213% ακριβότερο σε σύγκριση με την φθηνότερη τιμή που μπορεί να βρει κανείς αν έχει τα στοιχεία από όλα τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Για παράδειγμα, στη χώρα το βρεφικό γάλα μπορεί να το βρει κάποιος από 2,53 έως και 3,55 ευρώ τα 100 γραμμάρια.
«Εκμεταλλεύονται την ανάγκη και βάζουν τις τιμές στα ύψη»
«Θέλουμε τουλάχιστον 200 ευρώ το μήνα μόνο για βρεφικό γάλα. Παρότι θηλάζω ο μπέμπης θέλει συμπλήρωμα. Όλα είναι ακριβά, αλλά αυτό είναι τραγικό. Μιλάμε για το βρεφικό γάλα που μόνο αυτό μπορεί να καταναλώσει ένα μωρό. Είναι αγαθό, θα έπρεπε να ήταν πολύ φθηνό για να μπορούν όλες οι οικογένειες να το έχουν», υποστηρίζει με την σειρά της η κα. Τζένη η οποία έγινε μητέρα πριν τρεις μήνες.
Από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΙΝΚΑ κ. Γιώργος Λεχουρίτης τονίζει στο Dnews πως το συγκεκριμένο ζήτημα δεν είναι τωρινό, αλλά κάτι που συμβαίνει τα τελευταία τουλάχιστον τρία χρόνια.
«Κατά καιρούς η γενική ομοσπονδία καταναλωτών Ελλάδας έλεγε ότι το βρεφικό γάλα στη χώρα μας είναι το πιο ακριβό από υπόλοιπη Ευρώπη. Το φωνάζουμε από το 2020, 2022. Βρεφικό γάλα ειδικής κατηγορίας για βρέφη που έχουν αλλεργία είχε 13 ευρώ και μέσα σε 15 ημέρες έφτασε τα 29 με 30 ευρώ. Αυτό συμβαίνει και με τα υπόλοιπα όπου σε σύγκριση με την Ευρώπη είναι τρεις φορές ακριβότερα. Η Επιτροπή Ανταγωνισμού έφερε στο φως της επιφάνειας τα προβλήματα που είχαμε αναδείξει στο παρελθόν.
Εκτός από τα σούπερ μάρκετ πωλούνται και στο φαρμακείο βρεφικά γάλατα. Συγκρίνοντας για παράδειγμα πόσο στοιχίζει το ίδιο γάλα στην Ελλάδα και στη Γαλλία, βλέπεις μία διαφορά εκεί να έχει 16 ευρώ και εδώ 40 ευρώ. Είναι απαράδεκτο. Το βρεφικό γάλα είναι αναγκαίο δεν είναι είδος πολυτελείας. Όταν μητέρα δεν έχει γάλα αναγκάζεσαι να αγοράσεις. Εκμεταλλεύονται την ανάγκη και βάζουν τις τιμές στα ύψη», δηλώνει ο κ. Λεχουρίτης στο Dnews.