in

Το ταψί στο φούρνο: Μια κυριακάτικη συνήθεια που χάθηκε

Το ψήσιμο του κυριακάτικου φαγητού στον φούρνο της γειτονιάς με αντίτιμο 2 δραχμές ή και λιγότερο για το γιουβέτσι ήταν συνήθεια σε όλη την Ελλάδα.

Σκιάθος 1972 – Φωτογράφος Greg Lehey
Ήταν μια πρακτική που συμβόλιζε ολόκληρη εποχή στην αστική ελληνική ιστορία, από την περίοδο μετά τον εμφύλιο μέχρι και την όψιμη μεταπολίτευση.

Το κυριακάτικο μενού περιλάμβανε γιουβέτσι, ψητό αρνί ή κατσικάκι, ψητό χοιρινό, γεμιστά, μουσακά ή παστίτσιο, πατάτες σκέτες και σπανιότερα ψητό κοτόπουλο.

Οι νοικοκυρές ετοίμαζαν το ταψί με το φαγητό και αμέσως μετά την Κυριακάτικη Λειτουργία, οι γειτονιές γέμιζαν με ταψιά σκεπασμένα με πετσέτες που κατευθύνονταν στον φούρνο για το ψήσιμο.

Κανέλα για την προστασία των φυτών σας.

Τον σταμάτησαν σε μπλόκο ρουτίνας στον Καναδά για να αντικρίσουν έντρομοι το διπλό έγκλημα που καραδοκούσε μέσα στο αμάξι