in

Θωρηκτό Αβέρωφ: Το αβύθιστο πλοίο του Ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού που δεν ηττήθηκε ποτέ

Θρύλος του Πολεμικού Ναυτικού: Πρόκειται για το θρυλικό πλοίο Αβέρωφ. Οι αντίπαλοι έλεγαν πως είχε υπερφυσικές ιδιότητες. Κάποιοι το αποκαλούσαν τυχερό. Αυτό, διότι το Πολεμικό Ναυτικό πήρε πολλές νίκες μαζί του.

Το 1910 ξεκίνησε ο εκσυγχρονισμός του στρατεύματος. Η κυβέρνηση του Κυριακούλη Μαυρομιχάλη λειτούργησε χωρίς να χάσει χρόνο. Ο υπουργός Ναυτικών, Ιωάννης Δαμιανός έκλεισε συμφωνία στη συμφέρουσα τιμή των 24.000.000 δραχμών. Το 1/3 των οποίων προερχόταν από το κληροδότημα του εθνικού ευεργέτη Γεώργιου Αβέρωφ, προς τιμή του οποίου πήρε το όνομά του, το πλοίο.

Ένα χρόνο αργότερα, το θωρηκτό έφτασε στο Φάληρο. Αποτελούσε ένα πραγματικό «κόσμημα» για το στόλο. Η ναυαρχίδα της Ελλάδας. Στους Βαλκανικούς και στον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο, το Αβέρωφ, εξέφραζε τη δίψα των Ελλήνων για περισσότερη ελευθερία και πατρίδα.

Με τον Κουντουριώτη έδωσε το «παρών» σε κάθε σημαντική ναυμαχία. Ήταν στην Έλλη, στη Λήμνο, ενώ έφτασε να υψώνει τη γαλανόλευκη ακόμη και στην Κωνσταντινούπολη, αγκυροβολώντας μπροστά στο παλάτι του Σουλτάνου.

Το Αβέρωφ υπήρξε ένα από τα πλοία που περνούσαν τους ξεριζωμένους Έλληνες πίσω στην μητροπολιτική Ελλάδα, για να γλιτώσουν από την μανία των στρατιωτών του Κεμάλ. Έπειτα, το 1928 ανακατασκευάστηκε στη Γαλλία και παρέμεινε αξιόμαχο μέχρι και το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Τότε, κατατέθηκε πρόταση διάλυσής του. Οι προθέσεις ήταν αγαθές. Όμως, δεν εισακούσθηκαν. Αν είχε συμβεί, μισός αιώνας ανδραγαθημάτων και επιτυχιών, δακρύων και καταστροφών, θα είχε γίνει παλιοσίδερα. Τελικά, ο θρύλος του Πολεμικού Ναυτικού παραμένει ζωντανός.

Μια Πάπια έχασε τη ζωή της ενώ προσπαθούσε να σώσει τη ζωή του καλύτερου της φίλου που ήταν ένας πίθηκος. Η Πιο συγκινητική ιστορία φιλίας !

Αν δεν είναι όλα καλά.. Θα γίνουν, σου το χρωστάει η ζωή