in

Τα 5 πράγματα που πρέπει να κάνουν οι γονείς για να μεγαλώσουν σωστά παιδιά σύμφωνα με το Χάρβαρντ

Σε αυτή την εποχή της τεχνολογίας διαπιστώνουμε ότι η ανατροφή των παιδιών είναι λίγο διαφορετική από την εποχή πριν από τα iPod, iPhone, τους υπολογιστές, το διαδίκτυο και όλα τα άλλα καταπληκτικά gadgets που χρησιμοποιούμε.

Τα παιδιά έπαιζαν έξω. Κλωτσούσαν την μπάλα. Έπαιζαν με κάρτες αντί να κυνηγούν Pokemon σε μια οθόνη. Τα παιδιά έπαιζαν έξω μέχρι να ανάψουν τα φώτα του δρόμου και ήξεραν ότι έπρεπε να μπούνε μέσα. Αναθρέφουμε τα παιδιά πολύ διαφορετικά τώρα από ό, τι κάναμε είκοσι ή τριάντα χρόνια πριν. Αλλά, ίσως ήρθε η ώρα να επιστρέψουμε στα βασικά.

Πρόκειται για ένα νέο κόσμο. Τα παιδιά που γεννιούνται αυτόματα έχουν gadgets για να διασκεδάσουν. Αλλά, κάτι μας ξεφεύγει. Τι; Οι ψυχολόγοι στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ έχουν μελετήσει το θέμα αυτό: Τι κάνει ένα παιδί να είναι καλά προσαρμοσμένο σε αυτήν την μεταβαλλόμενη σημερινή εποχή.
Διαβάστε στο συμπέρασμα που κατέληξαν, ως προς το πότε τα παιδιά είναι καλά προετοιμασμένα για την σημερινή εποχή σε σχέση με αυτά που κάνουν οι γονείς.

Περάστε χρόνο με τα παιδιά σας.

Είναι μια απλή πρόταση. Όμως, ζούμε σε δύσκολους καιρούς. Είμαστε 24/7 απασχολημένοι με την τεχνολογία,την εργασία και τον βομβαρδισμό με μια πολυάσχολη ζωή, ενώ ταυτόχρονα προσπαθούμε να ζήσουμε. Δεν είναι μόνο τα social media – η είδηση, τα μηνύματα του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, κτλ. Είναι πιο εύκολο λοιπόν να δώσουμε σε ένα παιδί, ένα παιχνίδι ή μια κονσόλα Xbox για να το κρατήσουμε απασχολημένο.

Περνώντας χρόνο με τα παιδιά σας σημαίνει ότι αφήνετε όλα τα άλλα στην άκρη και διαβάζετε ένα βιβλίο μαζί, παίζετε μπάλα, κάνετε μια βόλτα, ή απλά παίζετε ένα παλιομοδίτικο παιχνίδι με κάρτες. Με απλά λόγια, αυτό σημαίνει ότι πρέπει να κάνετε κάτι με το παιδί σας πρόσωπο -με – πρόσωπο. Αυτά είναι τα πράγματα που θα θυμούνται. Θα ξεχάσουν τι τους αγοράσατε. Το μόνο που θέλουν είναι να περάσουν λίγο ποιοτικό χρόνο με τους δικούς τους.

Δώστε στα παιδιά σας να καταλάβουν

Σύμφωνα με τους ερευνητές του Harvard , ‘Ακόμα κι αν οι περισσότεροι γονείς λένε ότι τα παιδιά τους αποτελούν την κορυφαία προτεραιότητα, συχνά τα παιδιά δεν έχουν καταλάβει αυτό το μήνυμα.’
Μάθετε τι συμβαίνει στη ζωή του παιδιού σας. Μιλήστε με τους εκπαιδευτικούς, προπονητές, καθηγητές και άλλους που τα βλέπουν. Μάθετε εάν υπάρχει αλλαγή στην συμπεριφορά. Επιτρέψτε στο παιδί σας να αισθανθεί άνετα να έρθει και να μιλήσει μαζί σας. Το παιδί σας χρειάζεται να ακούσει ότι αυτός / αυτή είναι η ύψιστη προτεραιότητα στη ζωή σας. Δεν είναι αρκετό για να τους δείξουμε μόνο με τα πράγματα που τους παρέχουμε, την σιγουριά και το φαγητό.

Τα παιδιά χρειάζονται αναγνώριση μέσα από τις λέξεις. Οι λέξεις είναι σημαντικές. Ζητήστε τους να καθίσουν και να μοιραστούν τις ιστορίες τους για το σχολείο,την εργασία, τους φίλους, και ούτω καθεξής.
Δείξτε στο παιδί σας πώς να λύσει προβλήματα χωρίς να δώσετε μεγάλη σημασία στο αποτέλεσμα.

Ένα από τα μεγαλύτερα δώρα που μπορείτε να δώσετε στο παιδί σας είναι η ικανότητα να αναλύει και να επιλύει προβλήματα. Εμπιστευθείτε το παιδί σας να αποφασίσει για τον εαυτό του ό, τι θέλει. Δεν μπορεί να του λύσετε εσείς όλα τα ζητήματά του, όλη την ώρα. Είναι υγιές να του επιτρέψετε να βιώσει την ζωή μέσα από τους δικούς του φακούς. Το επίτευγμα είναι σημαντικό και επιτρέποντάς του να καθορίσει τι θέλει, του δίνετε δώρο την ευαισθητοποίηση.

Θέλετε να βοηθήσετε στην ανατροφή του παιδιού σας για να γίνει ένας παραγωγικός ενήλικας. Επιτρέψτε του / της να έρθει σε σας και να μοιραστεί τα προβλήματά του και να το καθοδηγήσετε για να κάνει τις καλύτερες δυνατές επιλογές. Είναι δύσκολο να κάνετε ένα βήμα πίσω σαν γονέας και να παρακολουθήσετε το παιδί σας να κάνει ένα λάθος. Αλλά ακριβώς όπως και εσείς, αυτό είναι μέρος της μάθησης και η εξέλιξη της ανθρωπιά μας. Θέλετε να είναι ευτυχισμένος για ό, τι έχει κάνει και όχι μόνο να είστε εσείς χαρούμενοι σαν γονείς.

Ο Rick Weissbourd ο οποίος πραγματοποίησε τη μελέτη λέει , ‘Είμαστε υπερβολικά εστιασμένοι στην ευτυχία του παιδιού μας. Δεν εξεπλάγην ότι η ευτυχία ήταν στην κορυφή αλλά μου έκανε εντύπωση ότι η επίτευξη κατετάγη τόσο υψηλά. ‘Σπρώχνουμε τα παιδιά μας να επικεντρωθούν μόνο στην επιτυχία; ‘ Η πίεση για επιτυχία μπορεί να έχει ένα σωρό αρνητικά αποτελέσματα’, λέει ο Weissbourd. ‘Ανησυχώ ότι κάνει τα παιδιά λιγότερο ευτυχισμένα.’

Δείξτε ευγνωμοσύνη στο παιδί σε τακτική βάση

Οι ερευνητές λένε ότι ‘ οι μελέτες δείχνουν ότι οι άνθρωποι που ασχολούνται με τη συνήθεια του να εκφράζουν την ευγνωμοσύνη είναι πιο πιθανό να είναι χρήσιμοι, γενναιόδωροι, συμπονετικοί και να συγχωρούν και είναι επίσης πιο πιθανό να είναι ευτυχισμένοι και υγιείς.’ Οι γονείς θα πρέπει να δίνουν στα παιδιά δουλειές και στη συνέχεια, να εκφράζουν πόσο ευγνώμονες είναι που τις έκαναν. Είναι σημαντικό για τα παιδιά να δουν ότι ευγνωμοσύνη είναι ένα αξιόλογο δώρο. Κάθε φορά που κάνουν κάτι , αναγνωρίστε τις επιδόσεις τους. Οι ψυχολόγοι του Χάρβαρντ διαπίστωσαν ότι οι γονείς δίνουν έπαινο μόνο σε ‘ ασυνήθιστες πράξεις καλοσύνης.’

Σαν γονείς, τα καθήκοντά μας είναι να διδάξουμε τα παιδιά μας να έχουν κατανόηση και να είναι συμπονετικοί προς τους άλλους. Τα παιδιά μαθαίνουν από το παράδειγμα. Πάρτε τους σε ένα καταφύγιο αστέγων. Φέρτε τους κοντά με άλλους που δεν βρίσκονται στην ίδια κοινωνική τάξη. Αφήστε τους να βεβαιωθούν πόσο τυχεροί είναι που έχουν ό, τι έχουν στο σπίτι τους. Να είστε ανοιχτοί μαζί τους. Να είστε ευγνώμονες για τις μικρές πράξεις που εκτελούν που δεν έχουν σχέση με το σχολείο ή την εργασία. Βοηθώντας τους άλλους όχι μόνο τους δίνετε την ευκαιρία να είναι καταπληκτικοί ενήλικες, αλλά αφαιρείτε την τυχόν μισαλλοδοξία. Όλα ξεκινούν από το σπίτι.

Διδάξτε στα παιδιά σας να βλέπουν την μεγαλύτερη εικόνα.

Αυτό πηγαίνει πίσω στο να τους δείχνετε την ευγνωμοσύνη. Αφήστε το παιδί σας να δει τον κόσμο μέσα από τη συμπόνια σας. Οι ερευνητές λένε ότι ‘σχεδόν όλα τα παιδιά συμπάσχουν και νοιάζονται για τον μικρό κύκλο της οικογένειας και των φίλων.’

Διδάξτε στο παιδί σας να είναι καλός ακροατής, να έρχεται σε επικοινωνία χωρίς την χρήση της τεχνολογίας, για να έχει κατανόηση για τους άλλους εκτός της οικογένειάς του, και να μην κρίνουμε βάση της θρησκείας ή της εθνικότητά τους.

Είμαστε στο κομβικό σημείο της ανθρώπινης εξέλιξης και αυτή η νέα γενιά έχει τη δυνατότητα να αλλάξει και να κάνει καλύτερο τον μεταβαλλόμενο κόσμο μας. Εκθέτοντας το παιδί σας σε διαφορετικές κουλτούρες βοηθάτε να γίνει ένας αγαπητός, ευγενικός και ευτυχισμένος άνθρωπος.

10 Εκπληκτικές χρήσεις του μαλακτικού ρούχων, που σίγουρα δεν γνωρίζετε. Η 4η θα σας Σώσει!

Ο Μύθος καταρρέει: Οι Φοίνικες πήραν το αλφάβητο απο τους αρχαίους Κρήτες