in

Ρωσική παροιμία: «Ο Έλληνας είναι το δεξί χέρι του θεού»

Ρούσβελτ, Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής 1932-1945: «Οι μεγαλειώδεις αγώνες του Ελληνικού λαού γι την ελευθερία συνοδεύονται από τους ύμνους και τις ευχές μας.» Αλλού είπε: «Εις την Ελλάδα παρεσχέθη την 28ην Οκτωβρίου 1940 χρόνος τριών ωρών δια ν’ αποφασίσει πόλεμον ή ειρήνην, αλλά και τριών ημερών ή τριών εβδομάδων ή και τριών ετών προθεσμία να παρείχετο, η απάντησις θα ήτο η ίδια. Οι Έλληνες εδίδαξαν δια μέσου των αιώνων την αξιοπρέπειαν. Όταν όλος ο κόσμος είχε χάσει κάθε ελπίδα, ο Ελληνικός λαός ετόλμησε να αμφισβητήσει το αήττητον του γερμανικού τέρατος, αντιτάσσοντας το υπερήφανον πνεύμα της ελευθερίας.» (Από ραδιοφωνικό λόγο που εξεφώνησε στις 10/6/1943.) και, «Ο ηρωικός αγών του Ελληνικού λαού κατά της επιθέσεως της Γερμανίας, αφού τόσον παταγωδώς ενίκησε τους Ιταλούς στην απόπειρά τους να εισβάλλουν στο Ελληνικό έδαφος, γέμισε με ενθουσιασμό τις καρδιές του αμερικανικού λαού και εκίνησε την συμπάθειά του. Προ ενός και πλέον αιώνος, κατά τον πόλεμον της Ελληνικής ανεξαρτησίας, το έθνος μας, εξέφρασε την φλογερή του συμπάθεια για τους Έλληνες και ευχότανε για την Ελληνική νίκη.» (Δήλωσή του, στο Ύπατο Συμβούλιο της ΑΧΕΠΑ στις 25/04/1941, που μεταδόθηκε ραδιοφωνικά από τον Λευκό Οίκο). Αλλού είπε: Η Ελλάδα έδωσε το παράδειγμα που καθένας από μας πρέπει να ακολουθήσει, ώσπου οι σφετεριστές της ελευθερίας, οπουδήποτε στην γης κι αν βρίσκονται, υποστούν την δίκαιη τιμωρία της.

Ουίνστων Τσώρτσιλ,πρωθυπουργός της Αγγλίας: Εμείς στην Αγγλία γνωρίζουμε ότι ο αγώνας για τον οποίο πέθανε ο λόρδος Βύρων είναι ιερός και θα τον συνεχίσουμε. Αν δεν υπήρχε η ανδρεία και η γενναιοψυχία των Ελλήνων, δεν γνωρίζουμε ποιό θα ήταν το αποτέλεσμα του Β’ Παγκοσμίου πολέμου. Μετά την τελική νίκη και λύτρωση η Ελλάδα θα πάρει όλα όσα της ανήκουν, και θα ζήσει υπερήφανα και ηρωικά μέσα στους νικητές. Αλλού είπε: Μέχρι τώρα λέγαμε πως οι Έλληνες πολεμούν σαν ήρωες. Από εδώ και στο εξής θα λέμε πως οι ήρωες πολεμούν σαν Έλληνες.

Παντίτ Νεχρού,πρωθυπουργός Ινδίας: Η Ευρώπη είναι θυγατέρα της Ελλάδος, που δεν πρέπει να ξεχνά.

Ιωσήφ Στάλιν. 1879-1953. Αρχηγός της Σοβιετικής Ενώσεως: «Λυπάμαι διότι γηράσκω και δεν θα ζήσω επί μακρόν δια να ευγνωμονώ τον Ελληνικόν Λαόν, του οποίου η αντίστασις έκρινε τον 2ον Παγκόσμιον Πόλεμον.» (Από ομιλία του που μετέδωσε ο ραδιοφωνικός σταθμός Μόσχας την 31η Ιανουαρίου 1943 μετά την νίκη του Στάλιγκραντ και την συνθηκολόγηση του στρατάρχη Paulus.)

Ντε Γκωλ. 1890-1970 – Πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας 1958-1969, αρχηγός της Γαλλικής Αντίστασης κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο: «Αδυνατώ να δώσω το δέον εύρος της ευγνωμοσύνης που αισθάνομαι για την ηρωική αντίσταση του Λαού και των ηγετών της Ελλάδος.»

Ιαπωνική εφημερίδα «ΗΜΕΡΑ», 7 Δεκεμβρίου 1940: Η χώρα μας, στην οποία τιμάται ιδιαιτέρως η ανδρεία, παρακολουθεί με θαυμασμό τον αγώνα των Ελλήνων στην Αλβανία. Μας συγκινεί τόσο πολύ ώστε παραμερίζοντας κάθε άλλο αίσθημα φωνάζουμε: ΖΗΤΩ Η ΕΛΛΑΣ.

Ραδιοφωνικός Σταθμός Μόσχας: Επολεμήσατε άοπλοι εναντίον ενόπλων και ενικήσατε. Μικροί εναντίον μεγάλων και επικρατήσατε. Δεν ήταν δυνατόν να γίνη αλλιώς γιατι είσθε Ελληνες. Ως Ρώσσοι και ως άνθρωποι σας είμαστε ευγνώμονες, γιατί χάρη στις δικές σας θυσίες κερδίσαμε τον απαιτούμενο καιρό να προετοιμάσουμε την άμυνά μας. Ελληνες, σας ευγνωμονούμε.

Διακύρηξη Αμερικάνικης Γερουσίας, 3 Απριλίου 1941: Ο θαρραλέος αγώνας αυτού του λαού, του σχετικά μικρού έθνους, για το δικαίωμα να ζει χωρίς επεμβάσεις από δικτατορικά έθνη, προκαλεί σεβασμό και θαυμασμό όλων των λαών που αγαπούν την ελευθερία.

Αδόλφος Χίτλερ,  Reichstag 4 Μαίου 1941: Η Ιστορική δικαιοσύνη μου επιβάλει να διατυπώσω οτι μεταξύ των εχθρών οι οποίοι ευρίσκοντο απέναντί μας, ο Έλλην στρατιώτης προ πάντων, επολέμησε με το μεγαλύτερο θάρρος. Παρεδόθη μόνον όταν η εξακολούθηση της αντιστάσεως δεν ήταν πλέον δυνατή και δεν είχε πλέον κανένα λόγο… Επολέμησεν εν τούτοις τόσον γενναίως ώστε και οι πολέμιοί του δεν δύνανται να του αρνηθούν την εκτίμησιν των… Ούτω οι αιχμάλωτοι Έλληνες απελύθησαν αμέσως, λαμβανομένης υπ’ όψιν της ηρωικής στάσεως των στρατιωτών αυτών. Αλλού είπε: Χάριν της ιστορικής αληθείας οφείλω να διαπιστώσω ότι μόνον οι Έλληνες, εξ’ όλων των αντιπάλων οι οποίοι με αντιμετώπισαν, επολέμησαν με παράτολμον θάρρος και υψίστην περιφρόνησιν προς τον θάνατον.

Maurice Schumann 1911-1992. Υπουργός των εξωτερικών της Γαλλίας 1969-1973, Μέλος της Γαλλικής Ακαδημίας 1974: «Η Ελλάδα είναι το σύμβολο της μαρτυρικής υποδουλωμένης, ματωμένης, αλλά ζωντανής Ευρώπης. Ποτέ μιά ήττα δεν υπήρξε τόσο τιμητική για κείνους που την υπέστησαν». (Από μήνυμά του που απηύθυνε από το BBC του Λονδίνου στους υποδουλωμένους λαούς της Ευρώπης στις 28 Απριλίου 1941, ημέρα που ο Χίτλερ κατέλαβε την Αθήνα ύστερα από πόλεμο των Ελλήνων, 6 μηνών κατά του Μουσολίνι και 6 εβδομάδων κατά του Χίτλερ.)

Γκεόργκι Ζουκώφ. 1896-1974. Στρατάρχης του Σοβιετικού Στρατού: «Εάν ο Ρωσικός λαός κατόρθωσε να ορθώσει αντίσταση μπροστά στις πόρτες της Μόσχας, να συγκρατήσει και να ανατρέψει τον Γερμανικό χείμαρρό, το οφείλει στον Ελληνικό Λαό, που καθυστέρησε τις Γερμανικές μεραρχίες όλον τον καιρό που θα μπορούσαν να μας γονατίσουν. Η γιγαντομαχία της Κρήτης υπήρξε το κορύφωμα της Ελληνικής προσφοράς». (Απόσπασμα από τα απομνημονεύματά του για τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.)

Σέρ Άντονι Ηντεν. 1897-1977. Υπουργός Πολέμου και Εξωτερικών της Βρεταννίας 1940-1945, Πρωθυπουργός της Βρεταννίας 1955-1957: «Ασχέτως προς ότι θα πουν οι ιστορικοί του μέλλοντος, εκείνο το οποίον μπορούμε να πούμε εμείς τώρα, είναι ότι η Ελλάς έδωσε αλησμόνητο μάθημα στον Μουσολίνι, ότι αυτή υπήρξε η αφορμή της επανάστασης στην Γιουγκοσλαβία, ότι αυτή εκράτησε τους Γερμανούς στο ηπειρωτικό έδαφος και στην Κρήτη για έξι εβδομάδες, ότι αυτή ανέτρεψε την χρονολογική σειρά όλων των σχεδίων του Γερμανικού Επιτελείου και έτσι έφερε γενική μεταβολή στην όλη πορεία του πολέμου και ενικήσαμε». (Από λόγο του στο Βρετανικό κοινοβούλιο στις 24/09/1942.)

Γεώργιος ΣΤ’ (1898-1952) Βασιλεύς της Μεγάλης Βρετανίας 1936-1952: «Ο μεγαλοπρεπής αγώνας της Ελλάδος, υπήρξε η πρώτη μεγάλη καμπή του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.» (Από λόγο του στο κοινοβούλιο τον Μάιο του 1945.)

Sir Harold Leofric George Alexander 1891-1969. Βρετανός Στρατάρχης κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο: «Δεν θα ήταν υπερβολή να πούμε ότι η Ελλάς ανέτρεψε το σύνολο των σχεδίων της Γερμανίας εξαναγκάζοντας αυτήν να αναβάλει για έξι εβδομάδες την επίθεση κατά της Ρωσίας. Διερωτώμεθα ποία θα ήταν η θέση της Σοβιετικής Ενώσεως χωρίς την Ελλάδα». (Από ομιλία του στο Βρετανικό κοινοβούλιο στις 28 Οκτωβρίου 1941.)

Πέρσι Σέλει, Άγγλος ποιητής: Καταγόμαστε από τους Έλληνες πολιτιστικά, οι νόμοι μας, οι επιστήμες μας, οι τέχνες μας έχουν τις ρίζες τους στην ένδοξη Ελλάδα.

Φρ, Βολταίρος, Γάλλος διανοούμενος: Υπερασπιστείτε την Ελλάδα γιατί σ’αυτή χρωστάμε τα φώτα μας, τις επιστήμες, τις τέχνες και τις αρετές μας. Και μη φοβηθείτε ότι θα κλονιστεί η ισορροπία της Ευρώπης.

Γιόχαν Γκαίτε, Γερμανός ποιητής: Οι Έλληνες είναι δάσκαλοι μας, τους θαυμάζω σαν άφθαστες διάνοιες.

Χένρι Μίλλερ, Αμερικάνος συγγραφέας: Σε εκείνους που σκέπτονται πως η Ελλάδα σήμερα δεν έχει καμμία σημασία ας μου επιτραπεί να πώ ότι δεν θα μπορούσαν να κάνουν μεγαλύτερο λάθος. Η σημερινή, όπως και η παλιά Ελλάδα, έχει υψίστη σημασία για οποιονδήποτε ψάχνει να βρεί τον εαυτό του.

Μακένζι Κίνγκ, Πρωθυπουργός Καναδά: Όταν η κοιτίδα του ευγενεστέρου πολιτισμού που γνώρισε η ανθρωπότης, η χώρα που της οφείλομε ότι καθιστά την ζωή ανώτερη και ωραιότερη, υφίσταται τέτοια επίθεση, η θέση όλων των αληθινών ανθρώπων είναι στο πλευρό της.

Αλέν Ζισπέν, Γάλλος πολιτικός: Η Ελλάς είναι το εκτυφλωτικό φώς. Μ’ αυτήν όλες οι απορίες λύονται, τα σύννεφα διαλύονται.

Λέων Τολστόι, Ρώσος συγγραφέας: Χωρίς Ελληνομάθεια δεν υπάρχει παιδεία.

Τζώρτζ Μερνάρ Σω, Ιρλανδός συγγραφέας: Αν στην βιβλιοθήκη του σπιτιού σας δεν έχετε τα έργα των αρχαίων Ελλήνων συγγραφέων, τότε μένετε σε ένα σπίτι δίχως φώς.

Σερ Άρθουρ Κλάρκ, Άγγλος συγγραφέας: Αν η διορατικότης των Ελλήνων συμβάδιζε με την ιδιοφυία τους, τότε ίσως και η βιομηχανική επανάσταση να άρχιζε χίλια χρόνια πριν απο τον Κολόμβο. Και στην εποχή μας τότε δεν θα προσπαθούσαμε να περιφερόμαστε απλώς γύρω απο την Σελήνη, αλλά θα είχαμε φθάσει και σε άλλους κοντινούς πλανήτες.

Αλμπέρ Καμύ, Γάλλος φιλόσοφος και συγγραφέας: Πρώτη η Ελλάς μας εδίδαξε πως οι ελεύθεροι άνθρωποι μπορούν να είναι γενναίοι, και ότι καμμιά ήττα δεν είναι παντοτινή. Ο μικρός αυτός λαός απεδείχθη αντάξιος της ιστορίας του.

Βίκτωρ Ουγκώ, Γάλλος συγγραφέας: Είναι ωραίο να κατάγεται κανείς από την Ελλάδα, την χώρα, που έδωσε το φως στην ανθρωπότητα. Ενώ αλλού έλεγε: Ο κόσμος είναι η διαστελλόμενη Ελλάς και η Ελλάς είναι ο συστελλόμενος κόσμος.

Αισχύλος: «Διότι μόνον εμείς, αντίθετα από τους βαρβάρους, δεν μετράμε ποτέ το πλήθος του εχθρού. Εμείς πάντα λέμε: «και ούτος ο αριθμός ικανός εστί» και χυνόμαστε στην μάχη. Αρκεί να είμαστε ενωμένοι οι Έλληνες. Γινόμαστε αήττητοι.»

Οδυσσέας Ελύτης: Ο Ρωμηός είναι ο αριστοκράτης της Ιστορίας!

Ρωσική παροιμία: Ο Έλληνας είναι το δεξί χέρι το.

Αγκάλιασε σφιχτά το παιδί με το ένα χρωμόσωμα παραπάνω

Τετάρτη και Παρασκευή τα νύχια να μην κόψεις. Γιατί το έλεγαν οι γιαγιάδες;