in

Πόνος στην πλάτη; 5 τρόποι να τον ανακουφίσεις φυσικά

Ο πόνος στην πλάτη είναι ίσως το πιο κοινό σύμπτωμα της σύγχρονης εποχής

Το έχουμε αισθανθεί όλοι. Επίμονο πόνο στην πλάτη, είτε ψηλά στους ώμους είτε χαμηλότερα. Ιδίως όσοι εργαζόμαστε σε γραφείο και πολλές ώρες στον υπολογιστή νιώθουμε συχνά πόνο στην πλάτη που οφείλεται συνήθως στην κακή στάση του σώματός μας.

Βέβαια ο μόνος κατάλληλος για να αποφανθεί σχετικά είναι ο γιατρός μας που θα πρέπει να μας εξετάσει προκειμένου να βρει την αιτία. Ίσως χρειαστεί να κάνουμε κάποια ακτινογραφία, μαγνητική, αλλά και εξετάσεις αίματος ή ηλεκτρομυογράφημα, αν το κρίνει απαραίτητο.

Ωστόσο, μπορούμε κι εμείς να βοηθήσουμε το σώμα μας και να ανακουφίσουμε τον πόνο με φυσικούς τρόπους. Ας δούμε μαζί πώς.

1. Κάνουμε ήπια άσκηση
Όταν μας πιάνει πόνος στην πλάτη, ίσως βρίσκουμε δύσκολο ακόμα και να σηκωθούμε. Ωστόσο, ένας μικρός περίπατος, γιόγκα, αερόμπικ στο νερό, κολύμπι ή άλλη δραστηριότητα χαμηλής καταπόνησης μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση του πόνου στην πλάτη.

Η άσκηση μπορεί να χαλαρώσει τους σφιγμένους μύες και να απελευθερώσει ενδορφίνες, τα φυσικά αναλγητικά του εγκεφάλου για τον πόνο. Επίσης βοηθάει πολύ να ακολουθούμε ένα τακτικό πρόγραμμα ενδυνάμωσης των μυών. Η τακτική άσκηση μπορεί να αποτρέψει μελλοντικά επεισόδια οσφυαλγίας που οφείλονται σε σφιγμένους μύες.

2. Βελτιώνουμε τη στάση του σώματός μας
Ένας πολύ σημαντικός παράγοντας για την πλάτη είναι να διατηρούμε τη σωστή στάση του σώματος κατά τη διάρκεια της μέρας, κάτι που οι περισσότεροι αμελούμε.

Μια μελέτη του 2019 πρότεινε ότι οι ακόλουθοι τύποι άσκησης μπορεί να βελτιώσουν τόσο τη στάση του σώματος όσο και τον πόνο στη μέση:

-Γιόγκα: Η γιόγκα μπορεί να μειώσει τον πόνο, ενώ παράλληλα βελτιώνει την πνευματική και σωματική λειτουργία.

-Πιλάτες: Η μέθοδος Πιλάτες δίνει έμφαση στη σύσφιξη των μυών του κορμού, της συγκέντρωσης, της διαχείρισης της στάσης του σώματος, της ακρίβειας, της ροής και της αναπνοής. Θεωρείται ένας από τους καλύτερους τρόπους για τη βελτίωση της στάσης του σώματος (δεν είναι άλλωστε τυχαίο πως πολλοί χορευτές και μπαλαρίνες την προτιμούν).

-Tai chi: Αυτή η παραδοσιακή κινεζική άσκηση μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του πόνου.

-Αερόβια άσκηση: Η τακτική αερόβια άσκηση μπορεί να βελτιώσει τη σωματική λειτουργία, τη μυϊκή αντοχή, τον πόνο και την ψυχική υγεία. Η άσκηση μπορεί να είναι υψηλής, μέτριας ή χαμηλής έντασης.

-Περπάτημα/τρέξιμο: ανάλογα με τον πόνο και τη συμβουλή του γιατρού μας, επιλέγουμε ποιο από τα δύο είναι καταλληλότερο για το σώμα μας

-Κολύμβηση: Οι περισσότεροι γνωρίζουμε πως το κολύμπι είνα ιδανικό για την ενδυνάμωση της πλάτης, καθώς το νερό υποστηρίζει τους μύες. Ωστόσο, υπάρχουν λίγες μελέτες σχετικά με την αποτελεσματικότητά της στην αντιμετώπιση του πόνου στη μέση.

-Ποδηλασία: Ορισμένοι άνθρωποι μπορεί επίσης να βρουν την ποδηλασία χρήσιμη για τον πόνο στη μέση.

Επιπλέον βοηθάει πολύ να έχουμε διαρκώς στο μυαλό μας τη στάση του σώματος μας και να προσπαθούμε να μοιράζουμε το βάρος στα δύο πόδια μας, όταν στεκόμαστε όρθιοι, να ισιώνουμε την πλάτη και να προσέχουμε βέβαια πολύ όταν σηκώνουμε βάρη.

Παράλληλα θα πρέπει να κάνουμε συχνά, καθημερινά καλύτερα ασκήσεις streching. Ορισμένες από τις καλύτερες ασκήσεις είναι η “γάτα”, η “κόμπρα” της γιόγκα και η “στάση του παιδιού”. Ανακουφίζουν όλες εξαιρετικά τον πόνο στην πλάτη και βοηθούν τους μύες να τεντωθούν και να “ξεκλειδώσουν”.

3. Εναλάσσουμε το κρύο και το ζεστό κατά περίπτωση
Κάποιες φορές βοηθάει πολύ να βάλουμε στο σημείο που πονάει ζεστά και κρύα επιθέματα για να μειωθεί το πρήξιμο και να καταπραΰνουμε τον πόνο.

Ενίοτε χρησιμοποιούμε παγοκύστες αμέσως μετά από έναν τραυματισμό, όπως ένα τράβηγμα. Η εφαρμογή μιας παγοκύστης τυλιγμένης σε μια πετσέτα απευθείας στην πλάτη μπορεί να μειώσει τη φλεγμονή.

Το κρύο μπορεί να προσφέρει ένα “μούδιασμα” για τον ξαφνικό, έντονο πόνο στην πλάτη. Το καλύτερο είναι να βάζουμε ειδικές παγοκύστες για την ανακούφιση του πόνου, αλλά αρκεί και μια σακούλα με πάγο ή κατεψυγμένα λαχανικά καλυμμένη με μια πετσέτα για να προστατεύσουν το δέρμα από κρυοπαγήματα. Εφαρμόζουμε τις παγοκύστες για έως και 20 λεπτά το πολύ (βέβαια καλύτερο είναι να συμβουλείτε τον ορθοπεδικό σας, στην περίπτωση κάποιου τραυματισμού).

Ένα μαξιλάρι θερμότητας μπορεί να καταπραΰνει επίσης την πονεμένη πλάτη, αυξάνοντας τη ροή του αίματος, η οποία επιτρέπει την επούλωση. Εξυπακούεται πως διαβάζουμε προσεκτικά τις οδηγίες για να αποφύγουμε εγκαύματα ή ζεματισμούς από το μαξιλάρι θερμότητας. Τα μαξιλάρια θερμότητας μπορούν να προσφέρουν άμεση ανακούφιση.

Εάν δεν υπάρχει διαθέσιμο θερμαντικό μαξιλάρι, το άτομο μπορεί να χρησιμοποιήσει μια θερμοφόρα ή να ζεστάνει μια μια πετσέτα (με το σίδερο) και να την τοποθετήσει στο σημείο.

4. Η “μαγική” arnica
Κοινό μυστικό της ομοιοπαθητικής, η arnica είναι σωτήρια για τους μυικούς πόνους και τους τραυματισμούς. Υπάρχουν κρέμες που περιέχουν arnica και αποτελούν αναπόσπαστο μέρος του οικογενειακού μας φαρμακείου, καθώς ανακουφίζουν άμεσα τον πόνο και συμβάλλουν στην επούλωση. Έρευνα του 2018 έδειξε πως η arnica σε συνδυασμό με βελονισμό ανακουφίζουν τον πόνο της οστεοαρθρίτιδας.

5. Αλλάζουμε τακτικά παπούτσια
Να κι ένας παράγοντας που δεν σκεφτόμαστε συχνά. Κι όμως. Θα πρέπει να αλλάζουμε σε τακτικά διαστήματα παπούτσια, γιατί με τον χρόνο φθείρονται και δεν μας προσφέρουν την υποστήριξη που πρέπει. Πρέπει επίσης να δείξουμε προσοχή στα παπούτσια με τακούνι καθώς ενοχοποιούνται συχνά για τους πόνους στη μέση (έρευνα του 2015 έδωσε αρκετά στοιχεία για αυτό).

Ενώ και το ακριβώς αντίθετο- τα εντελώς ίσια παπούτσια μπορούν επίσης να προκαλούν πόνους. Κάποιοι μπορούν να βοηθηθούν πολύ επιλέγοντας ορθοπεδικά παπούτσια που είναι ειδικά σχεδιασμένα για να προσφέρουν την κατάλληλη στήριξη στο σώμα.

ΠΗΓΗ: www.newsitamea.gr

Γιωσαφάτ «Αγάπη είναι να μην περιμένεις να πάρεις αλλά να θες να δώσεις, χωρίς αντάλλαγμα..»

30 Εκπληκτικές και παράξενες φωτογραφίες που βρήκαμε στο διαδίκτυο.