in

Παιδί και παιχνίδια στο smart phone… Είναι επικίνδυνο ?

Η 2 ετών κόρη μου έχει πάθει ψύχωση με το smart phone (iPhone) του μπαμπά της.

Από την ώρα που θα ξυπνήσει το πρωί το ζητά για να παίξει και να δει βιντεάκια. Θα μπορούσε η συνεχής αυτή ενασχόληση με ένα τέτοιο “παιχνίδι” να επιβαρύνει με κάποιον τρόπο την σωματική ή πνευματική της ανάπτυξη; (π.χ. τα μάτια της ή την διάσπαση της προσοχής;)

Καταρχήν δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι τα κινητά τηλέφωνα είναι συσκευές που εκπέμπουν ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία. Δεν υπάρχουν μελέτες που να εγγυώνται την ασφάλεια τέτοιων συσκευών όταν βρίσκονται κοντά ή και για παρατεταμένο χρονικό διάστημα, σε έναν αναπτυσσόμενο οργανισμό.

Η ολιγόλεπτη ενασχόληση ενός παιδιού με έναν κινητό τηλέφωνο που βρίσκεται σε «λειτουργία πτήσης» σίγουρα δεν είναι πρόβλημα. Άλλωστε ο αυριανός κόσμος του θα είναι πλήρης από ανάλογες συσκευές.

Η επισταμένη και παρατεταμένη όμως παρακολούθηση ανάλογων συσκευών και μάλιστα σε αποστάσεις μικρότερες των 35-40 εκατοστών, μπορεί να προκαλέσει οφθαλμολογικά προβλήματα και κεφαλαλγίες και θα πρέπει να αποφεύγεται.

Όσο για την πιθανή επίδραση στην νοητική ανάπτυξη του παιδιού, αυτή έχει να κάνει κυρίως με το περιεχόμενο του παιχνιδιού ή του video… Σε κάθε περίπτωση, παν μέτρον άριστον…

Ο Σταμάτης Γκατζώνης είναι Διευθυντής Οφθαλμολογικού Τμήματος Ευρωκλινικής Παίδων.

Πηγή

π. Φ. Φάρος: Σε χασικλήδες & πoρvες είδα περισσότερο Θεό απ’ ότι σε υποτιθέμενους ευσεβείς.

Τα φυτά έχουν ψυχή -αισθάνονται, διαισθάνονται, βλέπουν, ακούνε, έχουν μνήμη