Είναι γνωστό ότι το ωμό κοτόπουλο είναι γεμάτο επιβλαβή βακτήρια. Η σαλμονέλα και η λιστέρια είναι τα πιο βασικά. Οπότε, ακούγεται απόλυτα λογικό να πλύνουμε το κοτόπουλο πριν το μαγειρέψουμε.
Τότε, γιατί οι ειδικοί σε θέματα υγείας μας προτρέπουν να σταματήσουμε να το κάνουμε αυτό;
Η απάντηση μπορεί να σας σοκάρει!
Πως το πλύσιμο του ωμού κοτόπουλου μπορεί να σας σκοτώσει
Σύμφωνα με μια μελέτη του Πανεπιστημίου Drexel, όταν πλένουμε ένα ωμό κοτόπουλο τα επιβλαβή βακτήρια απλώνονται σε όλες τις γύρω επιφάνειες του νεροχύτη.
“Το πλύσιμο δεν απομακρύνει τα βακτήρια. Δεν τα σκοτώνει. Απλά τα εξαπλώνει στις γύρω επιφάνειες”, αναφέρει η Τζένιφερ Κινλάν, επικεφαλής της έρευνας.
Αυτή η διαδικασία ονομάζεται αερόλυση.
Όλα τα πράσινα είναι βακτήρια που έχουν εξαπλωθεί στις γύρω επιφάνειες.
Τα βακτήρια, όπως η λιστέρια που υπάρχει στο ωμό κοτόπουλο μπορεί να αποδειχθούν θανατηφόρα. Ειδικά, σε παιδιά με αδύναμο ανοσοποιητικό σύστημα ο κίνδυνος είναι ακόμα μεγαλύτερος.
Ακόμα και αν επιβιώσετε από μια βακτηριακή μόλυνση από ωμό κοτόπουλο, δεν θα γλιτώσετε τόσο απλά. Μπορεί να κολλήσετε καμπυλοβακτηρίδιο, που είναι συνηθισμένη αιτία της τροφικής δηλητηρίασης και μπορεί να προκαλέσει συμπτώματα, όπως:
- διάρροια
- ναυτία
- τάση για εμετό
- αφυδάτωση
Η σαλμονέλα μπορεί να προκαλέσει συμπτώματα, όπως:
- διάρροια
- κοιλιακούς πόνους
- σοβαρή αφυδάτωση
- αντιδραστική αρθρίτιδα
Πως να χειριστείτε σωστά τα βακτήρια στο ωμό κοτόπουλο
Αντί να πλύνετε το ωμό κοτόπουλο είναι προτιμότερο να το μαγειρέψετε στην χαμηλότερη δυνατή θερμοκρασία. Αυτό θα σκοτώσει όλα τα βακτήρια.
Ξεκινήσαμε αυτήν την ενημερωτική καμπάνια μετά από έρευνά στο διαδίκτυο.
Πηγές: Drexel University, YouTube, Drexel University, About.com tilestwra.com