in

Η πεθερά και η νύφη μου, θέλουν να πληρώσω την πανάκριβη κηδεία του άντρα μου

(Photo by Keystone/Getty Images)

Ο άντρας μου πέθανε πριν από μερικούς μήνες σε ηλικία μόλις 30 ετών από καρκίνο. Το πάλευε 3 ολόκληρα χρόνια αλλά δεν τα κατάφερε. Παρόλο που ήμουν κάπως προετοιμασμένη για το θάνατό του, όταν πέθανε, κατέρρευσα. Ήμουν για πολύ καιρό σε κατάσταση σοκ και δεν μπορούσα να λειτουργήσω πόσο μάλλον να οργανώσω μία κηδεία.

Ο άντρας μου ήταν αισιόδοξος μέχρι και την τελευταία στιγμή και πίστευε ότι θα γίνει καλά γι’ αυτό και δεν συζητήσαμε ποτέ τι θα γινόταν σε περίπτωση που πέθαινε.

Όταν έφυγε από κοντά μας ανέλαβαν να οργανώσουν την κηδεία η μητέρα του και η αδερφή του. Θα τα κάνουμε εμείς, εσύ έχεις τον πόνο σου, μου είπαν και μέσα στο πένθος μου το δέχτηκα, που να φανταστώ!

Εγώ ήθελα μία απλή κηδεία ή καύση αλλά εκείνες έκαναν τις πιο ακριβές επιλογές, με αποτέλεσμα να μου έρθει ο λογαριασμός πάνω από 5.000 ευρώ.
Με το σύζυγό μου ήμασταν μαζί 7 χρόνια αλλά παντρεμένοι μόλις έξι μήνες κι έχουμε ένα μωράκι 2 μηνών. Παντρευτήκαμε όταν ήδη γνωρίζαμε ότι ήταν άρρωστος γιατί πίστευα ότι έτσι θα έπαιρνε ακόμα περισσότερη δύναμη να πολεμήσει την ασθένεια του, αλλά όπως αποδείχτηκε ήταν πιο δυνατή από εκείνον.

Όταν μου ήρθε η «λυπητερή» πήρα τηλέφωνο τη μητέρα του και τη ρώτησα αν με την κόρη της ήξεραν ότι η κηδεία που ετοίμασαν κόστιζε τόσο πολύ και μου απάντησαν «Μπροστά στο λεβέντη που χάσαμε τα χρήματα δεν είναι τίποτα. Το κόστος δεν μας αφορά». Άμα δεν σας αφορά, πηλρώστε εσείς, εγώ έχω μωρό παιδί, πώς θα πληρώσω 5 χιλιάρικα; Στην ίδια συζήτηση με θράσσος μου είπαν κιόλας, ότι οικονομικά δεν βρίσκονται και στην καλύτερη φάση και ότι δεν μπορούν να με βοηθήσουν με τα έξοδα της κηδείας.

Μνημόσυνο με ξένα κόλλυβα οι κυρίες. Να συμμετέχουν δεν μπορούν, να διαλέξουν όμως τα ακριβότερα ήξεραν. Από φέρετρο μαόνι μέχρι στολισμό στέψης αυτοκράτορα, ακριβότερη επιλογή δεν είχαν να κάνουν. Θεωρώ ότι το έκαναν επίτηδες για να με βάλουν να πληρώσω τα σπασμένα.

Ποτέ δεν με συμπάθησαν, ειδικά η μάνα του και χρησιμοποίησε το θάνατο του γιου της για να με βλάψει. Τόσο της κόβει. Δεν σκέφτηκε καν ότι ήμασταν ένα νέο ζευγάρι που από πολύ νωρίς μπήκε στα δύσκολα και αναγκάστηκε να χαλάσει όλες του τις οικονομίες σε γιατρούς και νοσοκομεία. Δεν σεβάστηκε ούτε το εγγονάκι της.

Να δω τι θα κάνω που το ποσό αυτό δεν μπορώ να το πληρώσω. Έχω αγχωθεί πολύ. Σκέφτομαι να πάω στο γραφείο τελετών που ανέλαβε την κηδεία και να τους πω «Να σας πληρώσει αυτός που σας τα παράγγειλε».

Εσείς τι νομίζετε;

Πηνελόπη

Η ελληνική βιομηχανία που έκανε γνωστή την σοκολάτα στην Ελλάδα

Ο γάμος μέσα από σκίτσα ενός καλλιτέχνη εμπνευσμένα από την γυναίκα του