in

Η κάμπια «βαρόνος» κάνει το καλύτερο καμουφλάρισμα στο ζωικό βασίλειο

Με την πρώτη ματιά, μπορεί να νομίζετε πως βλέπετε απλά ένα φύλλο. Αλλά κοιτώντας καλύτερα, θα παρατηρήσετε πως πάνω του βρίσκεται μια καλά καμουφλαρισμένη κάμπια. Αυτό το είδος κάμπιας, ονομάζεται «βαρόνος» και βρίσκεται στην Ινδία και τη Νοτιοανατολική Ασία. Όταν δεν στηρίζεται σε κάποιο φύλλο, μοιάζει με βελόνες πεύκου.

Κοιτάξτε καλύτερα και θα δείτε μια καμουφλαρισμένη κάμπια «βαρόνο», να ξεκουράζεται πάνω στο φύλλο.

Τα ζώα τείνουν να χρησιμοποιούν το καμουφλάζ για να αποφύγουν την ανίχνευσή τους από άλλα ζώα, είτε για την αποφυγή των αρπακτικών, είτε ως στρατηγική θήρευσης για να αποφευχθεί ο εντοπισμός τους από το θήραμα.

Οι κάμπιες αυτού του είδους (Euthalia aconthea), εξέλιξαν το σχήμα τους για να αποφύγουν τα αρπακτικά. Αυτό βελτιώνει τις πιθανότητες επιβίωσης για να γίνουν πεταλούδες και να αναπαραχθούν.

Το είδος είναι συνηθισμένο στη Σιγκαπούρη και βρίσκεται κυρίως στα φύλλα του μάνγκο, ενώ μερικές φορές θεωρείται παράσιτο. Σταδιακά, η κάμπια μεταμορφώνεται σε πεταλούδα μέσα από μια πράσινη, σαν φύλλο χρυσαλλίδα.

Αυτό το είδος κάμπιας ονομάζεται «βαρόνος» και βρίσκεται στην Ινδία και τη Νοτιοανατολική Ασία. Όταν δεν στηρίζεται σε κάποιο φύλλο, μοιάζει με βελόνες πεύκου.

Η πεταλούδα που προκύπτει δεν είναι τόσο καμουφλαρισμένη όσο όταν ήταν κάμπια. Η αρσενική είναι καφέ και η θηλυκή έχει μια πιο πράσινη απόχρωση. Έχει ένα άκαμπτο στιλ πτήσης, πετά σε χαμηλά ύψη και διατηρεί το δικό της έδαφος.

Σταδιακά, η κάμπια μεταμορφώνεται σε πεταλούδα μέσα από μια πράσινη, σαν φύλλο χρυσαλλίδα.

Η αρσενική πεταλούδα είναι καφέ και η θηλυκή έχει μια πιο πράσινη απόχρωση.

Το είδος είναι συνηθισμένο στη Σιγκαπούρη και βρίσκεται κυρίως στα φύλλα του μάνγκο, ενώ μερικές φορές θεωρείται παράσιτο.

Υπάρχουν τέσσερα στάδια ανάπτυξης μιας πεταλούδας. Το αβγό, η προνύμφη, η χρυσαλλίδα και η πεταλούδα.

Τα αβγά πεταλούδας είναι συνήθως μικροσκοπικά και τοποθετούνται στην κάτω πλευρά των φυτών. Αν τοποθετηθούν αρκετά νωρίς, θα γίνουν πεταλούδες μέσα σε περίπου μια εβδομάδα. Ωστόσο, αν τοποθετηθούν αργότερα κατά τη διάρκεια της εποχής, μπορεί να χρειαστεί να περιμένουν μέχρι την επόμενη σεζόν για να ολοκληρώσουν τη μεταμόρφωσή τους.

Το επόμενο στάδιο είναι η κάμπια. Οι κάμπιες μπορεί να είναι τριχωτές και η εμφάνισή τους ποικίλλει μεταξύ των ειδών. Σε όλη τη φάση των προνυμφών, μια κάμπια πρέπει να ρίξει το δέρμα της αρκετές φορές για να αναπτυχθεί. Ο χρόνος μεταξύ των αλλαγών αυτών, ονομάζεται «instar» και υπάρχουν περίπου 5 τέτοιες περίοδοι που διαρκούν από 2 ως 4 εβδομάδες.

Κατά τη διάρκεια του τελικού «instar», εμφανίζονται οι χρυσαλλίδες. Συνήθως είναι καμουφλαρισμένες ανάλογα με το φυτό στο οποίο ζουν. Αυτή η φάση διαρκεί περίπου 2 εβδομάδες, οπότε αναπτύσσεται και μεταμορφώνεται η πεταλούδα.

Δείτε στο παρακάτω βίντεο, μια πεταλούδα να βγαίνει από το κουκούλι της.

[DailyMail]

Ντιέγκο: H Xελώνα που έκανε 800 παιδιά και έσωσε το είδος της από εξαφάνιση.

Τι δείχνει το αρχικό γράμμα του ονόματός σου για τη σεχουαλικότητά σου;