in

H περίεργη ιστορία της οικογένειας με τους μπλε ανθρώπους

Στις αρχές του 19ου αιώνα μια οικογένεια που ζούσε απομονωμένη στο ανατολικό Κεντάκι, έγινε το επίκεντρο του ενδιαφέροντος, καθώς τα παιδιά που γεννούσαν τα μέλη της είχαν όλα μπλε… επιδερμίδα.

Πρόκειται για την οικογένεια Φουγκάτ, οι ρίζες της οποίας εντοπίστηκαν σε ένα ορφανό από την Γαλλία, τον Μαρτέν Φουγκάτ, ο οποίος μετοίκησε στο Κεντάκι όπου και παντρεύτηκε μια Αμερικανίδα ιρλανδικής καταγωγής την Ελίζαμπεθ Σμιθ. Τα παιδιά που γέννησαν οι δυο τους είχαν γαλάζια επιδερμίδα, ενώ όλοι τους οι απόγονοι είχαν έντονο μπλε χρώμα.

Όπως αποκαλύπτει σε πρόσφατο της δημοσίευμα η εφημερίδα Daily Mail το σπάνιο αυτό φαινόμενο οφείλεται σε μια σπάνια κληρονομική πάθηση που ονομάζεται μεθαιμοσφαιριναιμία (γνωστή και ως γονίδιο met-H) η οποία μειώνει την ικανότητα του ατόμου να μεταφέρει οξυγόνο στο αίμα του, με αποτέλεσμα, το αίμα στις φλέβες να αποκτά ένα ιδιαίτερα σκούρο μπλε χρώμα το οποίο σε συνδυασμό με την ανοιχτόχρωμη επιδερμίδα δημιουργεί την όψη του γαλάζιου δέρματος. Κανονικά το γονίδιο met-H δεν περνά στην αμέσως επόμενη γενιά, ωστόσο στην περίπτωση της οικογένειας Φουγκάτ, λόγω της ενδογαμίας, το φαινόμενο είχε συχνότερη εμφάνιση.

Η ιστορία της οικογένειας ήρθε για πρώτη φορά στο φως της δημοσιότητας το 1958, όταν ο Λουκ Κομπς, απόγονος της οικογένειας Φουγκάτ, πήγε τη λευκή του σύζυγο στο νοσοκομείο του Κεντάκι, και εκεί οι γιατροί εστίασαν το ενδιαφέρον τους στον ίδιο καθώς εντυπωσιάστηκαν από το μπλε χρώμα της επιδερμίδας του. «Ήταν πιο μπλε και από το νερό της λίμνης Μίτσιγκαν» έλεγε το 1974 ο γιατρός Τσαρλς Μπέλεν (ένας από τους επιστήμονες που εξέτασαν τον Λουκ) σε ρεπορτάζ εφημερίδας για την περίεργη υπόθεση των μπλε ανθωπων

Από το 1980, έχει βρεθεί θεραπεία.

Πέρα από τα γενετικά αίτια, υπάρχουν και περιβαλλοντικοί παράγοντες -όπως η χρήση συγκεκριμένων χημικών και φαρμάκων- που στη διάρκεια της ζωής μας μπορεί να επηρεάσουν το αίμα αλλάζοντας τη φυσιολογική απόχρωση της επιδερμίδας και κάνοντάς την μπλε.

Αυτό συνέβη με τον Paul Karason ή «Μπαμπα-Στρουμφ», που έγινε μπλε αφού κατέφυγε σε ένα γιατροσόφι, καταναλώνοντας κολλοειδή άργυρο. Η ιστορία του έγινε γνωστή από την Όπρα προτού πεθάνει, σε ηλικία 62 ετών, μετά από καρδιακό επεισόδιο – άσχετο προς το χρώμα της επιδερμίδας του.

Πηγή: iefimerida.gr

Πήγε στο γιατρό επειδή πονούσαν τα γόνατά της και οι γιατροί δεν τα έχασαν με αυτό που αντίκρισαν…

Κινητό: Πώς να καταλάβετε αν το παρακολουθούν