Κακά τα ψέματα: Η πρώτη εντύπωση μετρά. Μπορεί να μην προλαβαίνει κανείς να δείξει στον συνομιλητή του το βάθος του χαρακτήρα του, μπορεί η πολυσχιδής σας προσωπικότητα να ασφυκτιά προσπαθώντας να αποκαλυφθεί μέσα σε λίγα λεπτά –κι αυτό να είναι άδικο– αλλά τις περισσότερες φορές, η πρώτη εντύπωση είναι και η πιο κρίσιμη.
Θυμηθείτε το σε περιπτώσεις όπως μια συνέντευξη για δουλειά, μια πρώτη γνωριμία με τους γονείς του έτερου σας ήμισυ, ή έναν… κεραυνοβόλο έρωτα που (δεν) σας κοιτά από την άλλη άκρη του μπαρ. Έχετε τριάντα δευτερόλεπτα, κι ο χρόνος σας μετρά από τώρα.
Αγχωθήκατε; Δεν πρέπει.
Πάρτε βαθιά ανάσα και θυμηθείτε τα παρακάτω tips:
Η σωστή γλώσσα του σώματος: Αν μπορείτε να θυμηθείτε μόνο έναν κανόνα, ας είναι αυτός:
Μην καμπουριάζετε. Επίσης, μην σταυρώνετε τα χέρια σας μπροστά στο στήθος, μην κάνετε νευρικές κινήσεις (του τύπου, κάθεστε σταυροπόδι και κουνάτε ασυναίσθητα το ένα πόδι) και μην παίζετε με τα μαλλιά σας –εντάξει, στην περίπτωση του κεραυνοβόλου έρωτα εκεί στο μπαρ, αυτό το τελευταίο επιτρέπεται, αλλά μόνο αν είστε γυναίκα.
Το καλύτερο που μπορείτε να κάνετε είναι να στέκεστε χωρίς να καμπουριάζετε, κατά προτίμηση με το ένα χέρι να ακουμπά χαλαρά στον γοφό (όχι, όμως, μέση). Η εικόνα αυτή αναδίδει αυτοπεποίθηση και δυναμισμό –δύο αρετές που μετράνε, ακόμα και υποσυνείδητα, πολύ θετικά στην πρώτη εντύπωση που σχηματίζουμε για κάποιον.
Και σύμφωνα με το βιβλίο της Leil Lowndes «How to talk to anyone», μπορείτε να κινήσετε – και να κρατήσετε- το ενδιαφέρον κάποιου χωρίς να πείτε καν κουβέντα!
Μια μικρή συλλογή από 7 προτάσεις για να το καταφέρετε:
1. Χαμογελάστε! Προσοχή όμως, μην χαμογελάσετε διάπλατα αμέσως μόλις δείτε κάποιον, αφού κάτι τέτοιο δίνει την εντύπωση ότι χαμογελάτε πάντα όταν συναντάτε κάποιον για πρώτη φορά. Αφήστε να περάσουν μερικά δευτερόλεπτα και μετά χαμογελάστε. Το χαμόγελο θα πρέπει να ανοιχτό και να «φτάνει ως τα μάτια».
2. Διατηρήστε την επαφή με τα μάτια κατά τη διάρκεια μιας συνομιλίας. Αυτό δείχνει ότι ενδιαφέρεστε πραγματικά για το θέμα και για τις απόψεις του συνομιλητή σας.
3. Κοιτάξτε τον άλλον σε μια συζήτηση με πολλά άτομα, ακόμη και αν δεν απευθύνεται άμεσα σε εσάς. Αυτό δείχνει ότι πραγματικά ενδιαφέρεστε πολύ για τις απόψεις του.
4. Η θέση του σώματος είναι πολύ σημαντική σε μία πρώτη γνωριμία. Γυρίστε πλήρως το σώμα σας προς τον νέο συνομιλητή.
5. Μην κουνιέστε πολύ! Όταν βρίσκεστε σε μια ενεργή συνομιλία, μην κάνετε νευρικές κινήσεις, κοιτάτε αριστερά-δεξιά ή ξύνεστε. Όταν ακουμπάτε συνέχεια το πρόσωπό σας, αυτό δίνει την εντύπωση στον συνομιλητή ότι είστε νευρικός ή λέτε ψέματα! Όσο πιο ακίνητος είστε τόσο πιο πολύ φαίνεται ότι ο άλλος έχει την πλήρη προσοχή σας.
6. Η στάση του σώματος
Κρατήστε κυριολεκτικά ψηλά το κεφάλι, μην καμπουριάζετε! Κρατήστε όσο το δυνατόν το σώμα σε ευθεία γραμμή!
7. Φανταστείτε ότι ο συνομιλητής σας δεν είναι ένας άγνωστος, αλλά ένας παλιός φίλος. Αυτό ενεργοποιεί πολλές υποσυνείδητες δράσεις, με αποτέλεσμα να φαίνεστε πιο χαλαρός και εν τέλει δείχνετε πολύ φιλικός!
EΠΙΣΗΣ ΕΙΝΑΙ ΚΑΛΟ ΝΑ :
Δείξτε εξωστρέφεια: Μην κάθεστε ακίνητοι, κοιτώντας το πάτωμα και περιμένοντας να σας συστήσουν. Απλώστε το χέρι σας στο άτομο που γνωρίζετε για πρώτη φορά, χαμογελάστε όπως θα χαμογελούσατε σε έναν φίλο που είδατε μόλις χτες (το πολύ ενθουσιώδες χαμόγελο θα φανεί περίεργο, εκείνο που παραμένει μόνο λίγα δευτερόλεπτα στο πρόσωπό σας δείχνει ψεύτικο) και πείτε ένα απλό «εγώ είμαι ο/η» και το όνομά σας. Αυτό που θέλετε είναι να δείξετε φιλικός/ή και χαλαρός/ή, έτοιμοι να ανοίξετε κουβέντα.
Προσέξτε το ντύσιμό σας: Αυτό δεν μεταφράζεται απαραίτητα σε «βάλτε τα καλά σας». Φορέστε οτιδήποτε σας κάνει να αισθάνεστε άνετα, αρκεί να είναι καθαρό και κατάλληλο για την περίσταση –το αγαπημένο σας φόρεμα μπορεί να μην είναι ιδανικό για την συνέντευξη, όπως και η μίνι φούστα για το πρώτο δείπνο με γονείς.
Προσέξτε (περισσότερο) την εμφάνισή σας: Ομοίως, αυτό δεν μεταφράζεται σε εξεζητημένο μακιγιάζ, κόντρα ξύρισμα ή χτένισμα κομμωτηρίου. Οι στοιχειώδεις κανόνες υγιεινής να ακολουθούνται (ειδικά εκείνοι που αφορούν τα δόντια και την κακοσμία του ιδρώτα, μέρες που είναι) και είμαστε στον σωστό δρόμο.
Κάντε ερωτήσεις: Το θέμα συζήτησης σε μια πρώτη επαφή είναι πάντα δύσκολο ζήτημα.
Αποφύγετε κοινοτοπίες σχετικά με τον καιρό ή –ακόμα χειρότερα– την κρίση, και δοκιμάστε να ρωτήσετε κάτι για το οποίο όλοι χαίρονται να μιλάνε: τον εαυτό τους –από το πώς γνώρισαν τον κοινό φίλο που κάνει το πάρτυ στο οποίο συναντηθήκατε μέχρι το πού μένουν ή πού θα πάνε διακοπές, μια απλή ερώτηση αρκεί για να ξεκινήσει την συζήτηση.
Μόνο προσέξτε να μην το παρακάνετε: δεν θέλετε να κάνετε τον συνομιλητή σας να αισθανθεί ότι περνάει από συνέντευξη. Σχολιάστε αυτά που λέει, ή απαντήστε στην ερώτηση σας με την σειρά σας («εγώ σκέφτομαι Κουφονήσια, μου είπαν ότι είναι καλά») αντί να περάσετε στην επόμενη ερώτηση.
Μην προσπαθείτε υπερβολικά: Μπορεί να στέκεστε με τον κορμό ίσιο και το χαμόγελο αυτοκόλλητο στα χείλη, και κάποιος που σας βλέπει να μπορεί να διαισθανθεί τη νευρικότητά σας, όπως τα ζώα αντιλαμβάνονται τον φόβο.
Μην προσπαθείτε να αντιγράψετε τον «αέρα» ή της χειρονομίες ενός rock star στο κόκκινο χαλί, αν στην πραγματικότητα είστε ντροπαλός χαρακτήρας –το μόνο που θα καταφέρετε είναι, στην καλύτερη περίπτωση, να δώσετε την εντύπωση ότι προσπαθείτε να εντυπωσιάσετε, στη χειρότερη, να είστε αστείοι.