in

Ένας αγρότης έσκαβε στο κτήμα του για να βρει νερό. Αντί για νερό όμως ανακάλυψε κάτι εκπληκτικό!

Στις αρχές του 20ου αιώνα, ένας αγρότης ψάχνοντας να βρει ένα τρόπο να ποτίσει τις καλλιέργειες του, πήρε την απόφαση να ανοίξει ένα βαθύ πηγάδι στο κτήμα του μήπως και ανακαλύψει νερό.

Ο αγρότης ζούσε και είχε όλα τα κτήματα του σε μια άγονη έρημο της Νεβάδας και το μοναδικό νερό που θα μπορούσε να βρει, βρίσκονταν αποθηκευμένο βαθιά κάτω από την επιφάνεια της Γης.

Το σημείο στο οποίο έγινε η γεώτρηση.

agroths-eskabe-1

Ήξερε ότι αυτός ήταν ο μοναδικός τρόπος να βρει το απαραίτητο νερό για να επεκτείνει τις καλλιέργειες του. Αυτό που δεν ήξερε όμως ήταν, ότι βαθιά κάτω από το έδαφος υπήρχε κάτι πολύ πιο μαγικό από νερό.

Ξεκίνησε το σκάψιμο και το συνέχισε για πολλές μέρες, μέχρι που τελικά εντόπισε αυτό που αναζητούσε. Βρήκε νερό. Το πρόβλημα όμως ήταν ότι το νερό ήταν απίστευτα ζεστό. Για την ακρίβεια η θερμοκρασία του νερού άγγιζε τους 100 βαθμούς, γεγονός που καθιστούσε απαγορευτική τη χρήση του για το πότισμα των καλλιεργειών του.

Το γεγονός αυτό ανάγκασε τον αγρότη να ξεχάσει για αρκετά χρόνια την ιδέα ενός πηγαδιού.
Μέχρι που το 1964 έφτασε στο σημείο μια πιο καλά οργανωμένη ομάδα γεώτρησης με καλύτερο εξοπλισμό από την αξίνα και το φτυάρι του αγρότη.

Τα σχέδιά τους δεν είχαν την κατάληξη που περίμεναν, καθώς το νερό ήταν ακόμα πάρα πολύ καυτό αλλά όχι τόσο για ενεργειακή εκμετάλλευση. Η ιδέα της γεώτρησης εγκαταλείφθηκε για ακόμη μια φορά.

Φεύγοντας από το σημείο η ομάδα όμως δεν έκλεισε όπως έπρεπε την τρύπα που άνοιξε. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα η τρομερή πίεση και οι υψηλές θερμοκρασίες, λίγα χρόνια μετά να εκτοξεύσουν στην επιφάνεια αέρια, νερό, μέταλλα και άλλες ουσίες, δημιουργώντας κάτι που κανείς δεν θα μπορούσε να περιμένει!

agroths-eskabe-2

Η πραγματικότητα είναι ότι δεν πρόκειται για έναν τυπικό πίδακα. Ο θερμοπίδακας ή Fly Geyser όπως ονομάστηκε, αντλεί νερό και ορυκτά στοιχεία και τα εκτοξεύει πάνω από την επιφάνεια του εδάφους, δημιουργώντας ένα πολύχρωμο βουνό που συνεχίζει να μεγαλώνει μέρα με τη μέρα.

agroths-eskabe-3

Πρόκειται για ένα βουνό από πολύχρωμους σχηματισμούς που εξέπληξε και συνεχίζει να εκπλήσσει μέχρι και σήμερα, ολόκληρο τον κόσμο.

agroths-eskabe-4

Μοιάζει σαν να βρίσκεται σε κάποιο άλλο πλανήτη ή να αποτελεί μέρος σκηνικού ταινίας επιστημονικής φαντασίας.

agroths-eskabe-5Το παράξενο είναι ότι αυτό το υπέροχο θαύμα της φύσης παραμένει μέχρι σήμερα σε ιδιωτική έκταση.

Τον Ιούνιο του 2016, το μη κερδοσκοπικό Burning Man Project αγόρασε το Fly Ranch 3.800 στρεμμάτων (1.500 εκταρίων), συμπεριλαμβανομένου του θερμοπίδακα, για 6,5 εκατομμύρια δολάρια.

Το Burning Man Project άρχισε να προσφέρει περιορισμένη δημόσια πρόσβαση στην ιδιοκτησία τον Μάιο του 2018. Ο θερμοπίδακας περιέχει θερμόφιλα φύκια, τα οποία ευδοκιμούν σε υγρά, ζεστά περιβάλλοντα, με αποτέλεσμα πολλαπλές αποχρώσεις του πράσινου και του κόκκινου, χρωματίζοντας το βράχους.

agroths-eskabe-6

agroths-eskabe-7

agroths-eskabe-8

Η πηγή της θερμότητας του πεδίου Fly Geyser αποδίδεται σε μια πολύ βαθιά λίμνη καυτού βράχου όπου το τεκτονικό ρήγμα και το ρήγμα είναι κοινά.

Ο πρώτος θερμοπίδακας στην τοποθεσία σχηματίστηκε το 1916 όταν ένα πηγάδι ανοίχτηκε αναζητώντας νερό άρδευσης. Όταν βρέθηκε γεωθερμικό νερό κοντά στο σημείο βρασμού, το πηγάδι εγκαταλείφθηκε και σχηματίστηκε ένας κώνος ανθρακικού ασβεστίου μήκους 10–12 ποδιών (3,0–3,7 m).

Το 1964, μια εταιρεία γεωθερμικής ενέργειας άνοιξε ένα δεύτερο πηγάδι κοντά στη θέση του πρώτου φρέατος. Το νερό δεν ήταν αρκετά ζεστό για ενεργειακούς σκοπούς. Σύμφωνα με πληροφορίες, έκλεισαν το πηγάδι, αλλά η σφράγιση απέτυχε. Η εκκένωση από το δεύτερο πηγάδι απελευθέρωσε επαρκή πίεση ώστε ο αρχικός θερμοπίδακας στέγνωσε.  Διαλυμένα μέταλλα στο νερό, συμπεριλαμβανομένου του ανθρακικού ασβεστίου και του πυριτίου , συσσωρεύτηκαν γύρω από το νέο θερμοπίδακα, δημιουργώντας τους κώνους και τις πισίνες τραβερτίνης .

Ο θερμοπίδακας έχει πολλαπλά κωνικά ανοίγματα που κάθονται σε ένα ανάχωμα: οι κώνοι είναι περίπου 6 πόδια (1,8 m) και ολόκληρο το ανάχωμα έχει ύψος 25 έως 30 πόδια (7,6 έως 9,1 μέτρα).

Η θερμοκρασία του νερού που εξέρχεται από το θερμοπίδακα μπορεί να υπερβεί τους 200 °F (93 °C), που είναι τυπικό για τους θερμοπίδακες σε μεγάλο υψόμετρο.

agroths-eskabe-9

Απολαύστε την μοναδική ομορφιά του Fly Geyser στο βίντεο που ακολουθεί:

Όσοι έχετε αναρωτηθεί γιατί υπάρχουν αυτές οι τσέπες; Σήμερα θα μάθετε την χρησιμότητά τους

Κάποιος πέθανε και πήγε στον Παράδεισο‌‌