Ξεκαθαρίζει σιγά σιγά το τοπίο – αν και παραμένει η ανησυχία – για τα χρωματιστά τιμολόγια στο ρεύμα: Πώς καλείται να επιλέξει ο καταναλωτής ανάμεσα στα 4 τιμολόγια των παρόχων
Χαμένοι στη μετάφραση είναι εδώ και ημέρες οι καταλανωτές που καλούνται από 1η Ιανουαρίου να επιλέξουν τιμολόγιο, την ώρα που οι πάροχι παρουσιάζουν έως και… εξισώσεις για να εξηγήσουν πώς θα γίνεται η χρέωση στο ρεύμα.
Η Ένωση ΕΚΠΟΙΖΩ συνέστησε πριν μερικά 24ωρα προσοχή στους καταναλωτές για τα νέα χρωματιστά τιμολόγια, παρουσιάζοντας κάποια από τα «ψιλά γράμματα».
Μεταξύ άλλων, σημείωσε πως υπάρχουν σημαντικές διαφορές ανά πάροχο: Για παράδειγμα υπάρχει πάροχος που μπορεί να χρεώσει με 16 λεπτά μία κιλοβατώρα αν ο λογαριασμός πληρωθεί εμπρόθεσμα και 24 λεπτά αν υπάρξει καθυστέρηση. Άλλος πάροχος, πάλι, εμφανίζει χαμηλή αρχική τιμή στα 9 λεπτά ανά κιλοβατώρα, αλλά με την επίδραση της χρηματιστηριακής τιμής το τελικό κόστος μπορεί να φτάσει τα 19 λεπτά.
Η ΕΚΠΟΙΖΩ έκρουσε παράλληλα τον κώδωνα του κινδύνου για το νέο πράσινο ενιαίο τιμολόγιο – στο οποίο εντοπίζει σοβαρά ζητήματα νομιμότητας και διαφάνειας – καθώς αφήνει παντελώς αόριστο το τίμημα.
Για το λόγο αυτό οι καταναλωτές θα πρέπει να είναι πολύ προσεκτικοί ειδικά με αυτό το χρώμα.
Όπως εξήγησε ο ενεργειακός επιθεωρητής Μιχάλης Χριστοδουλίδης στο Dnews και τον Δημήτρη Φλουτσάκο, «η μεγαλύτερη κουβέντα γίνεται για το πράσινο τιμολόγιο, γιατί εκεί θεωρεί η κυβέρνηση ότι θα λειτουργήσει ο ανταγωνισμός και θα πέσουν οι τιμές».
Ενώ εκ πρώτης όψεως με το πράσινο τιμολόγιο, με την ενιαία μεθοδολογία τιμολόγησης, που θα κάνουν όλοι οι πάροχοι για να δώσουν μία τελική τιμή χρέωσης κιλοβατώρας, την πρώτη του μήνα, ο πολίτης θα ξέρει ανάμεσα σε όλες τις εταιρείες τις φθηνότερες τιμές. Αλλά δεν είναι έτσι.
Στο πράσινο τιμολόγιο, η τιμολόγηση της κιλοβατώρας, συνίσταται από τους ακόλουθους παράγοντες: Από τη βασική τιμή εκκίνησης, που θα δώσουν όλοι οι πάροχοι την πρώτη Ιανουαρίου, από τους συντελεστές που θα μπουν στον μαθηματικό τύπο του μηχανισμού διακύμανσης, δηλαδή της ρήτρας αναπροσαρμογής, τα ποσοστά έκπτωσης και τα πάγια. Αυτά θα μπορεί να τα δει κάποιος από την πρώτη Ιανουαρίου και να βγάλει την απόφασή του.
Το πρόβλημα είναι ότι ενώ σου λέει ότι η βασική τιμή εκκίνησης θα είναι σταθερή για έξι μήνες, δεν θα είναι σταθερό το ποσοστό της έκπτωσης. Έτσι την 1η Φεβρουαρίου, να αλλάξει το ποσοστό. Δεν τον υποχρεώνει ο νόμος για έξι μήνες να έχει και τα ποσοστά έκπτωσης. Μπορεί δηλαδή κάποιοι πάροχοι να δώσουν χαμηλές τιμές εκκίνησης και τον επόμενο μήνα οι εκπτώσεις να πέσουν και στο μηδέν.
ΧΡΩΜΑΤΙΣΤΑ ΤΙΜΟΛΟΓΙΑ ΡΕΥΜΑ
To τιμολόγιο που «καίει» στη μεγάλη κατανάλωση
Στο μπλε τιμολόγιο είναι πολύ πιο ξεκάθαρα τα πράγματα. Είναι δεδομένη η χρέωση αλλά είναι υψηλή. Αν κάποιος έχει μεγάλη κατανάλωση δεν συμφέρει.
«Το μπλε τιμολόγιο είναι αυτό που ξέρεις μία χρονική περίοδο που έχει προδιαγραφεί από τον πάροχό σου για 6 μήνες, για 8 μήνες, για ένα χρόνο, ότι θέλει ο καθένας πάροχος μπορεί να προτείνει, μία σταθερή τιμή. Είναι λογικό ότι όταν βγάζεις την αβεβαιότητα από την εξίσωση πληρώνεις ακριβότερα, αλλά τουλάχιστον εξασφαλίζεις ότι δεν θα έχεις κάποια έκπληξη», εξηγούσε προ ολίγων ημερών ο γ.γ του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας.
Το πιο δίκαιο τιμολόγιο
Όπως επισήμανε και ο Μιχάλης Χριστοδουλίδης, το κίτρινο φαίνεται να είναι το πιο δίκαιο τιμολόγιο και αυτό «γιατί εκεί έχεις μόνο τη χρηματιστηριακή διακύμανση και το ποσοστό κέρδους του παρόχου».
Αυτό όμως σημαίνει ότι θα πάρω αυτό το τιμολόγιο, αλλά δεν θα ξέρω την χρηματιστηριακή τιμή, του επόμενου μήνα. Μπορεί να είναι μεγαλύτερη, όπως και μικρότερη, ξέρεις όμως ότι εκεί είναι πιο ξεκάθαρα τα πράγματα, αφού γνωρίζεις ότι παίρνεις ένα ρίσκο.
Σε ό,τι αφορά το κίντρινο τιμολόγιο, ο Αριστοτέλης Αϊβαλιώτης διευκρίνε πως αφού διαμορφωθούν οι τιμές του μήνα, διορθώνει την τιμή ο πάροχος είτε προς τα πάνω είτε προς τα κάτω.
Είναι μια αναπαραγωγή της παλιάς δομής των τιμολογίων που ξέραμε στην προηγούμενη περίοδο, η λεγόμενα ρήτρα αναπροσαρμογής.
«Δεν μπορούν να υπάρχουν κρυφές χρεώσεις γιατί υπάρχει έλεγχος από τη ΡΑΕ» αλλά «υπάρχει το κέρδος του παρόχου που αποφασίζει μόνος του ποιο είναι».