Μέχρι σήμερα γνωρίζαμε, πως τα μυρωδικά, όπως ο μαϊντανός και το σέλινο, προσθέτουν στο φαγητό μας αυτή την απαραίτητη πινελιά αρώματος και γεύσης, απογειώνοντας ένα κατά τα άλλα συνηθισμένο πιάτο. Ωστόσο, μια νέα έρευνα αποκάλυψε, πως τα μυρωδικά αυτά κάνουν πολύ περισσότερα.
«Βάλε λίγο μαϊντανό να νοστιμίσει», ήταν η συμβουλή κάθε έμπειρης μαγείρισσας στις άπειρες διαδόχους της. Και ως τώρα, γνωρίζαμε, πως μυρωδικά, όπως το σέλινο και ο μαϊντανός, προσθέτουν γεύση και άρωμα σε ένα φαινομενικά «άχαρο» και αδιάφορο φαγητό.
Η ευεργετική ουσία απιγενίνη
Ωστόσο, μια νέα έρευνα, που πραγματοποιήθηκε από ερευνητές του Πανεπιστημίου Γκρόνινγκεν της Ολλανδίας, αποκάλυψε, πως το σέλινο και ο μαϊντανός, περιέχουν απιγενίνη, ένα φυσικό φλαβονοειδές, που αποτελεί πολύτιμο όπλο κατά της λευχαιμίας.
Η έρευνα, που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό «Cell Death and Disease», ανέφερε, πως η απιγενίνη, ένα συνηθισμένο συστατικό φρούτων και λαχανικών, σταματά την ανάπτυξη δύο ειδών κυττάρων, που συνδέονται με τη λευχαιμία και μειώνει δραστικά τις πιθανότητες επιβίωσής τους.
Η απιγενίνη, πέρα από το σέλινο και τον μαϊντανό, βρίσκεται και στο κόκκινο κρασί και την σάλτσα τομάτας. Παλιότερες έρευνες, αναφέρουν, πως η απιγενίνη, δρα προστατευτικά και ενάντια σε άλλες ασθένειες και μορφές καρκίνου, όπως ο καρκίνος των ωοθηκών.
Αρνητική η δράση της στη χημειοθεραπεία
Παρόλο όμως, που αποδείχθηκε, πως η απιγενίνη μπορεί να αποτελέσει ένα σημαντικό όπλο κατά της λευχαιμίας ή ενδεχομένως και άλλων μορφών καρκίνου, ωστόσο, δεν λειτουργεί το ίδιο ευεργετικά σε συνδυασμό με την χημειοθεραπεία.
Σε περιπτώσεις ασθενών, όπου έχει διαγνωσθεί λευχαιμία ή κάποια άλλη μορφή καρκίνου και ήδη ακολουθείται αγωγή χημειοθεραπείας, η απιγενίνη δρα εντελώς αρνητικά. Και αυτό συμβαίνει, γιατί φλαβονοειδή, όπως η απιγενίνη, παρεμβαίνουν στις θετικές επιδράσεις της χημειοθεραπείας, τονίζοντας έτσι, τον προληπτικό και όχι τον θεραπευτικό της χαρακτήρα.