in

Ακάρεα του φιλιού: Εάν εντοπίσετε ένα από αυτά τα έντομα μέσα στο σπίτι σας, να πάτε αμέσως σε γιατρό!

Τα έντομα μπορεί να είναι ένα πρόβλημα σε κάθε σπίτι.

Συνήθως, οι περισσότεροι άνθρωποι είναι συνηθισμένοι να ασχολούνται με τρωκτικά, κατσαρίδες και μυρμήγκια, αλλά πρόσφατα ένα νέο παράσιτο έχει εισβάλλει στις Ηνωμένες Πολιτείες που ο καθένας θα πρέπει να είναι προσεκτικός. Αυτό το έντομο κάνει μερικούς ανθρώπους πολύ άρρωστους. Παρά το όνομά του, δεν θέλετε να πάτε οπουδήποτε κοντά στο ακάρεο του φιλιού.

Τα ακάρεα του φιλιού συνήθως βρίσκονται στην Ασία, την Αφρική, την Αυστραλία και τα νότια σύνορα των ΗΠΑ. Αλλά τον τελευταίο καιρό, υπήρξαν περισσότερες αναφορές πως αυτά τα επικίνδυνα πλάσματα εμφανίζονται βορειότερα.

Τα ακάρεα του φιλιού έχουν εξελιχθεί για να φτιάχνουν τα σπίτια τους γύρω από τον άνθρωπο και άλλα σπονδυλωτά. Αυτοί οι ανεπιθύμητοι συγκάτοικοι τρέφονται με αίμα και σπάνια να πληρώνουν ενοίκιο.

Τα ακάρεα του φιλιού είναι πιο δραστήρια τη νύχτα και τους αρέσει να επιτίθενται στους ανθρώπους ενώ κοιμούνται. Ακόμα χειρότερα, το δάγκωμα τους μπορεί να αφήσει ένα παράσιτο κάτω από το δέρμα που μπορεί να προκαλέσει μια ασθένεια γνωστή ως ασθένεια Chagas ή αλλιώς αμερικανική τρυπανοσωμίαση.

Τα συμπτώματα της ασθένειας Chagas είναι ήπια στην αρχή. Οι άνθρωποι που έχουν δαγκωθεί θα αντιμετωπίσουν συμπτώματα που μοιάζουν με γρίπη. Ωστόσο, περίπου το ένα τρίτο των ατόμων που προσβάλλονται από την ασθένεια αναπτύσσουν πολύ χειρότερα προβλήματα.

Σύμφωνα με την Κλινική Μάγιο, εξάνθημα, πόνοι, πυρετός, κόπωση, πρήξιμο των αδένων, και απώλεια της όρεξης μπορεί να συμβεί σε πολλούς ανθρώπους. Σε πιο σοβαρές περιπτώσεις, οι άνθρωποι βιώνουν κοιλιακό άλγος, δυσκοιλιότητα, καρδιακή αρρυθμία, ακόμη και ξαφνική καρδιακή ανακοπή.

Τα ακάρεα του φιλιού είναι μικρά, σκουρόχρωμα σκαθάρια.

Δείτε πως μοιάζουν σε διάφορα στάδια της ζωής τους μεταξύ νύμφης και πλήρως ανεπτυγμένου εντόμου.

Η καλύτερη πορεία δράσης, αν υποψιάζεστε ότι έχετε τσιμπηθεί από ένα από αυτά τα θανατηφόρα παράσιτα είναι να φτάσετε στο γιατρό σας το συντομότερο δυνατόν. Αποφύγετε το τρίψιμο ή ξύσιμο του δαγκώματος και μην αγγίζετε τα μάτια σας. Δεν υπάρχει καμία γνωστή θεραπεία για την ασθένεια, έτσι προσπαθήστε να ελαχιστοποιήσετε την πιθανότητα μόλυνσης.

Πηγή

Εσύ θυμάσαι; Ένα εξαιρετικό αφιέρωμα για τους 50/60αρηδες…

H ιστορία του ψωμιού στην Ελλάδα μέσα από σπάνιο φωτογραφικό υλικό.