in

3 πιστεύω των Σαολίν μοναχών που θα σας κάνουν πιο ευτυχισμένους..

Δε χρειάζεται να κάνεις γιόγκα για να επωφεληθείς από τις ιδέες των Σαολίν μοναχών (αν όμως κάνεις, θα έχεις φυσικά και μεγαλύτερη δύναμη). Είτε λοιπόν κάνεις γιόγκα είτε όχι, δες 3 πιστεύω των Σαολίν τα οποία μπορείς να βάλεις στην καθημερινότητά σου και να αλλάξεις τη ζωή σου..

1. Dukkha: Η ζωή εμπεριέχει πόνο και προκαλεί βάσανα

Πολλοί άνθρωποι μπορεί να λένε πως μία τέτοια σκέψη μπορεί να είναι απαισιόδοξη ή αρνητική. Η φράση αυτή, όμως, δε μας λέει απλά ότι η ζωή είναι σκληρή και πως αυτό είναι κάτι που πρέπει να συνειδητοποιήσουμε. Μας λέει κάτι πολύ μεγαλύτερο. Μπορούμε να δημιουργήσουμε περισσότερο πόνο στη ζωή μας αν προσπαθήσουμε να αποφύγουμε ή να καταπιέσουμε τα αρνητικά μας συναισθήματα. Ναι, υπάρχουν στιγμές που στη ζωή σου αντιμετωπίζεις δυσκολίες όπως είναι διάφορες απώλειες, λύπη, βαρεμάρα, άγχος, οι οποίες εμφανίζονται, φεύγουν και ξαναεμφανίζονται. Κολλώντας, όμως, σε κάποιες συγκεκριμένες προσδοκίες και καταστάσεις ύπαρξης το μόνο που καταφέρνεις είναι να απογητεύεσαι και να πονάς. Αντί, λοιπόν, να φοβάσαι τον πόνο που μπορεί να νιώσεις κάποια στιγμή ή να ψάχνεις για μία λύση έτσι ώστε να μην τον νιώθεις όταν εμφανίζεται, μπορείς απλά να μάθεις να τον αναγνωρίζεις και να τον αποδέχεσαι. Έτσι, θα φεύγει από τη ζωή σου χωρίς καν να το καταλαβαίνεις.

Πώς να εφαρμόσεις αυτό το πιστεύω στην καθημερινότητά σου: Προσπάθησε να σταματήσεις να πιστεύεις στο ότι δεν πρόκειται να πάθεις τίποτα. Να περιμένεις το θάνατο, τα γηρατειά, την αρρώστια, τον πόνο και την απώλεια καθώς είναι κομμάτια της ζωής και δεν μπορείς να τα αποφύγεις. Εξάσκησε την αποδοχή και σταμάτα να πιστεύεις στο ότι η ζωή πρέπει να είναι εύκολη και χωρίς πόνο, σωματικό και ψυχικό. Όλα είναι μέρος της ζωής και προσπάθησε να τα “αγκαλιάσεις” και να αφήσεις να φύγει η σκέψη ότι η ζωή πρέπει να είναι όπως την έχεις στο μυαλό σου. Άνοιξε την καρδιά σου στην αβεβαιότητα.

2. Anitya: Η ζωή βρίσκεται σε μία συνεχή ροή.

Η ζωή όπως τη γνωρίζουμε βρίσκεται σε μία συνεχή ροή. Δεν μπορούμε να φέρουμε πίσω τη στιγμή που μόλις πέρασε, ούτε μπορούμε να την ξαναζήσουμε. Κάθε μέρα που περνάει τα κύτταρά μας είναι διαφορετικά, οι σκέψεις μας αναπτύσσονται και γενικότερα όλα αλλάζουν. Όλα γύρω μας είναι διαφορετικά. Πάντα!

Όταν αισθάνεσαι άσχημα καλό είναι να ξέρεις πως τίποτα δεν είναι μόνιμο και πως ο πόνος θα περάσει. Όταν, όμως, αισθάνεσαι χαρούμενη το ότι θα περάσει δε σε χαροποιεί και πολύ. Αν αποδεχτείς την ιδέα της μη μονιμότητας αυτό θα σε απελευθερώσει. Το μόνο που έχεις είναι η παρούσα στιγμή. Αποδέξου το και θα γίνεις πραγματικά ευτυχισμένη.

Πώς μπορείς να χρησιμοποιήσεις αυτό το πιστεύω στην καθημερινότητά σου: Γιόρτασε την ιδέα της αλλαγής. Δέξου ότι όλα αλλάζουν συνεχώς. Είναι υπέροχο αν το σκεφτείς καλά. Και ακόμα και αν η ιδέα την μη μονιμότητας σε τρομάζει, μπορείς να εκτιμήσεις και να νιώσεις ευγνωμοσύνη για αυτό που ζεις αυτή τη στιγμή: για τις σχέσεις σου, το σώμα, το μυαλό, την υγεία, τον καιρός, τα αγαπημένα σου παπούτσια, τη δουλειά σου, τα νιάτα σου.

3. Anatma: Ο εαυτός μας αλλάζει συνεχώς.

Όταν λές ότι “θέλω να βρω τον εαυτό μου” καλό είναι να ξέρεις πως δεν υπάρχει κάτι τέτοιο. Ο εαυτός σου δεν είναι κάτι συγκεκριμένο το οποίο είναι κρυμένο κάπου ανάμεσα στην καρδιά και το συκώτι σου. Στην πραγματικότητα ο “εαυτός” αλλάζει με την πάροδο του χρόνου. Όλοι έχουμε μία συγκεκριμένη προσωπικότητα, έχουμε ένα όνομα, μία δουλειά και άλλους τίτλους οι οποίοι συνήθως μας ορίζουν ή τουλάχιστον έτσι νομίζουμε.

Πώς μπορείς να χρησιμοποιήσεις αυτό το πιστεύω στη ζωή σου: Αντί να επικεντρώνεσαι στο να βρεις τον εαυτό σου, πρέπει να επικεντρώνεσαι στο να δημιουργείς τον εαυτό που θα ήθελες να έχεις κάθε στιγμή. Είναι πολύ πιθανό για σένα να νιώθεις διαφορετικά σήμερα από ότι ένιωθες χθες. Το ότι έχεις κατάθλιψη σήμερα δε σημαίνει πως θα έχεις και αύριο. Αυτό που πρέπει να θυμάσαι είναι πως κάθε στιγμή είναι διαφορετική και μπορείς και εσύ να είσαι διαφορετική και μάλιστα το πρόσωπο που θέλεις να είσαι.
Αμαλία Βάγια

faysbook

Άγιοι Σαράντα: Το ιστορικό εκκλησάκι που μεταφέρθηκε πάνω σε ράγες γιατί εμπόδιζε την κυκλοφορία στην Κηφισίας

Άντρας σημαίνει ασφάλεια, αξιοπρέπεια, αφοσίωση και αγκαλιά