in

12 Μυστηριώδη υποβρύχια αντικείμενα που ελάχιστοι γνωρίζουν

Ο παγκόσμιος ωκεανός καταλαμβάνει περίπου το 70% της επιφάνειας του πλανήτη μας, αλλά μόνο το 5% έχει μελετηθεί και ερευνηθεί. Αυτό σημαίνει ότι βαθιά κάτω από το νερό υπάρχει ένα ολόκληρο άλλο σύμπαν με μυστικά και μυστήρια που δεν έχουν ακόμη ανακαλυφθεί.

Θα σας παρουσιάσουμε 12 καταπληκτικά αντικείμενα που βρέθηκαν υποβρύχια. Αυτό είναι, φυσικά, μόνο μια σταγόνα στον ωκεανό και δεν μπορούμε καν να μαντέψουμε τι άλλο μπορεί να κρύβεται από κάτω.

Η Μεγάλη Μπλε Τρύπα, Μπελίζ

© Cntraveler

Η Μεγάλη Μπλε Τρύπα είναι ένα μοναδικό φυσικό αντικείμενο με τη μορφή κυκλικής τρύπας που περιβάλλεται από κοραλλιογενείς υφάλους. Είναι ένας από τους μεγαλύτερους σχηματισμούς αυτού του είδους στον κόσμο, με βάθος 120 μ. και συνολικό εμβαδόν επιφάνειας 10 γηπέδων ποδοσφαίρου.

Βρίσκεται περίπου 100 χιλιόμετρα ανατολικά της Μπελίζ και η κατά προσέγγιση περίοδος εμφάνισής της μετριέται πριν από 65 εκατομμύρια χρόνια, στην εποχή των παγετώνων. Αυτό το μέρος ανακαλύφθηκε από τον Jacques Cousteau. Το 1971, ισχυρίστηκε ότι είναι μία από τις 10 καλύτερες τοποθεσίες στον κόσμο για καταδύσεις.

Τεκτονική κίνηση πλάκας

© ALEX MUSTARD

Λόγω της κίνησης των τεκτονικών πλακών της Βόρειας Αμερικής και της Ευρασίας, το χάσμα μεταξύ τους έχει διευρυνθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια. Αυτό το εντυπωσιακό φαινόμενο είναι μόνο ορατό βαθιά υποβρύχια και καταγράφηκε από αρκετούς φωτογράφους.

Ο θαλάσσιος βιολόγος Αλεξάντερ Μαστάρντ δηλώνει ότι η θέα είναι απίστευτη. Η ταχύτητα της κίνησης των πλακών είναι περίπου 2,5 εκατοστά το χρόνο.

Υποβρύχια χαρακτικά, Μίτσιγκαν

© www.zmescience.com

Το 2007, ο Μαρκ Χόλεϊ, καθηγητής υποβρύχιας αρχαιολογίας, και ο συνάδελφός του, Μπράιαν Αμπότ, βρήκαν τυχαία αυτή τη μυστηριώδη και τρομακτική τοποθεσία που βρίσκεται περίπου 12 μέτρα κάτω από την επιφάνεια της λίμνης Μίτσιγκαν. Μετά από περαιτέρω εξέταση, βρέθηκε αυτή η σκαλισμένη πέτρα με έναν ελέφαντα. Η προέλευση του περιστατικού και η κατά προσέγγιση ημερομηνία εμφάνισής του είναι ακόμη άγνωστες.

Η χαμένη πόλη του Ηρακλείου της Αιγύπτου

© Hoferichter & Jacobs

Ερείπια της αρχαίας πόλης του Ηρακλείου βρέθηκαν από το γαλλικό αρχαιολόγο Φρανκ Γκοντιό το 2000. Βρίσκεται 6,5 χλμ. Από την ακτή της Αιγύπτου σε βάθος 50 μ.

Ο θρύλος λέει ότι η Ελένη της Τροίας και ο Έλληνας ήρωας Ηρακλής επισκέφθηκε την πόλη και πήρε το όνομά της από τον Ηρακλή. Έως σήμερα, οι επιστήμονες πραγματοποίησαν εμπεριστατωμένη έρευνα και έφεραν ανεκτίμητα αρχαιολογικά ευρήματα στην επιφάνεια.

Υποβρύχια πυραμίδα, Ιαπωνία

© diveplanit.com

Η υποβρύχια πυραμίδα «Γιοναγκούνι» είναι η πιο μυστηριώδης περιοχή σε ολόκληρη την Ιαπωνία. Βρέθηκε το 1987 κατά τη διάρκεια μιας κατάδυσης κοντά στην ακτή του νησιού Γιοναγκούνι στο ιαπωνικό αρχιπέλαγος.

Στην πυραμίδα, μπορείτε να δείτε μια σειρά από βεράντες και πλατφόρμες διαφορετικών μεγεθών, και η επιφάνεια είναι γεμάτη με κανάλια και χαρακώματα. Ένας από τους τοίχους του μνημείου πηγαίνει κάθετα προς τα κάτω σε βάθος περίπου 27 μ. Σύμφωνα με τις γνώμες των εμπειρογνωμόνων, η ηλικία των πυραμίδων θα μπορούσε να είναι πάνω από 10.000 χρόνια.

Υποθαλάσσιο ποτάμι στο βυθό της Μαύρης Θάλασσας

© Anatoly Beloshchin

Ένας απίστευτος υποθαλάσσιος ποταμός βρέθηκε από Βρετανούς επιστήμονες. Εάν αυτός ο ποταμός ήταν στην επιφάνεια της Γης, θα ήταν ο 6ος μεγαλύτερος στον κόσμο. Είναι 1 χλμ. σε πλάτος και το βάθος του μπορεί να φτάσει τα 35 μ. Υπάρχουν ακόμα καταρράκτες, ρέματα και στροφές.

Οι επιστήμονες δήλωσαν ότι αυτός ο ποταμός σχηματίστηκε ως αποτέλεσμα του αλμυρού νερού από τη θάλασσα του Μαρμαρά που διαπερνά τη Μαύρη Θάλασσα αρκετούς αιώνες πριν.

 Υποβρύχια πόλη Σι Τσενγκ, Κίνα

© National Geographic

Αρχικά, αυτή η μυστηριώδης πόλη βρισκόταν στο Τσετσιάνγκ, μια ανατολική επαρχία της Κίνας. Μια μέρα ξαφνικά εξαφανίστηκε. Όπως διαπιστώθηκε αργότερα, ολόκληρη η κοιλάδα πλημμύρισε για να χτίσουν ένα σταθμό παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας και η κυβέρνηση έπρεπε να μεταφέρει 290.000 ανθρώπους.

Μέσα στην πόλη, χτίστηκε ένα φράγμα, που είχε ως αποτέλεσμα το Σι Τσενγκ κυριολεκτικά να βρίσκεται στο βάθος μιας λίμνης.
Είναι δύσκολο να το πιστέψουμε, αλλά ακόμα και μετά από πάνω από 50 χρόνια, οι ξύλινες δοκοί και οι σκάλες της πόλης παραμένουν τέλεια άθικτες, σχεδόν σαν ο χρόνος να κυλάει πιο αργά εκεί.

Υποβρύχιο πάρκο γλυπτικής

© underwatersculpture

Αυτό το μοναδικό μουσείο δημιουργήθηκε από τον Άγγλο γλύπτη Τζέισον Ντεκέρ Τέιλορ. Βρίσκεται στο κάτω μέρος της θάλασσας της Καραϊβικής, κοντά στο νησί της Γρενάδας. Τα πρώτα εκθέματα τέθηκαν εκεί το 2006.

Σήμερα αυτό το ασυνήθιστο μουσείο αποτελείται από περισσότερα από 65 εκθέματα και επεκτείνεται κάθε χρόνο. Το έργο αυτό δεν είναι μόνο πολύτιμο ως πολιτιστικό αντικείμενο, αλλά και ως σημαντικό μέρος του οικοσυστήματος της άγριας φύσης.

«Μαύροι καπνιστές»

© livescience.com

Αυτές οι ηφαιστειακές οπές της βαθιά θάλασσας σχηματίζονται λόγω του συνδυασμού του θαλασσινού νερού και του μάγματος. Οι υδροθερμικές οπές εξαπλώνονται σε ρεύματα νερού και υγρού με εξαιρετικά υψηλή θερμοκρασία, μερικές φορές μέχρι και τους 370 ° C. Ονομάζονται «μαύροι καπνιστές» επειδή το νερό που βγαίνει είναι πολύ σκοτεινό, σχεδόν μαύρο χρώμα, λόγω των πλούσιων ανόργανων ενώσεων που περιέχει.

Ανακαλύφθηκαν το 2008 στον Αρκτικό Κύκλο μεταξύ Νορβηγίας και Γροιλανδίας. Υπάρχει ένα ολόκληρο «πεδίο» που αποτελείται από 5 «μαύρους καπνιστές». Ένας από αυτούς έχει το ύψος ενός τετραώροφου κτιρίου, το οποίο το καθιστά ένα από τα μεγαλύτερα υδροθερμικά ανοίγματα στον κόσμο.

Καλαμάρι της βαθιάς θάλασσας

© Peter Etnoyer/YouTube

Αυτό το ανατριχιαστικό αλλόκοτο καλαμάρι ανακαλύφθηκε για πρώτη φορά το 1907 αλλά καταγράφηκε μόνο με κάμερα το 1988, όχι μακριά από τις ακτές της Βραζιλίας. Οι παρατηρήσεις των καλαμάριων είναι αρκετά σπάνιες, που συμβαίνουν κυρίως στον Κόλπο του Μεξικού. Το συνολικό μήκος ορισμένων ειδών μπορεί να είναι μεγαλύτερο από 8 μέτρα.

Κινητήρες Apollo 11 στον Ατλαντικό Ωκεανό

© Popular Mechanics

Το 2013, ο ιδρυτής του Αμαζονίου, Τζεφ Μπέζος, βρήκε τα συστατικά των 2 πυραυλοκινητήρων από τον Apollo 11. Έχουν παραμείνει στον πυθμένα του Ατλαντικού Ωκεανού από το 1969. Οι κινητήρες είναι μέρος του διαστημοπλοίου που ήταν ο πρώτος που πήγε αστροναύτες στο φεγγάρι.

Τιτανικός – ηττημένος γίγαντας

© National Geographic

Η τραγική ιστορία του Τιτανικού δεν αφήνει κανέναν αδιάφορο. Ακόμα και σήμερα υπάρχουν πολλά μυστήρια και θεωρίες για το πώς όλα τελείωσαν. Ένα πράγμα που ξέρουμε είναι βέβαιο, ότι ο Τιτανικός συγκρούστηκε με ένα παγόβουνο τον Απρίλιο του 1912. Δυστυχώς, αυτή η σύγκρουση ήταν μοιραία για το πλοίο.

Κατά τη διαδικασία της βύθισης, ο Τιτανικός χωρίστηκε στα 2, τα οποία βρίσκονται τώρα σε απόσταση 600 μ. μεταξύ τους.

Μην απλώνετε τα ρούχα στο σπίτι – Ο κίνδυνος της ασπεργίλλωσης που πολλοί αγνοούμε

32 κόλπα που θα διευκολύνουν την ζωή σας και θα εύχεστε να τα ξέρατε νωρίτερα.