in

10 Σημάδια που δείχνουν ότι τα νεφρά σου δεν λειτουργούν σωστά

Κάθε μέρα το μυαλό μας επεξεργάζεται χιλιάδες πληροφορίες, το σώμα μας εκτελεί άλλες τόσες κινήσεις. Όταν είστε σε μια διαρκή εγρήγορση και τόσο πολυάσχολοι, αυτό καθιστά πολύ εύκολο να μην αντιληφθείτε μερικά μηνύματα που ίσως να στέλνει το σώμα σας. Σε αυτή την περίπτωση οι συνέπειες μπορεί να είναι καταστρεπτικές για την υγεία σας.

Φτιάξαμε για εσάς μια λίστα από σημάδια που δείχνουν ότι τα νεφρά σας δεν λειτουργούν σωστά. Πόσα από αυτά αναγνωρίζετε να σας συμβαίνουν;

10. Προβλήματα στον ύπνο

Όταν τα νεφρά σας δε λειτουργούν σωστά, αυτό σημαίνει ότι οι τοξίνες δεν μπορούν να αποβληθούν από το σώμα μέσω των ούρων κι έτσι παραμένουν στο αίμα. Το αυξημένο επίπεδο τοξινών καθιστά δύσκολη τη χαλάρωση και τον ύπνο. Γι ‘αυτό, όταν κοιμάστε λιγότερο, αυξάνετε τις πιθανότητες μείωσης της νεφρικής λειτουργίας.

Προειδοποίηση: Οι άνθρωποι με Χρόνια Νεφρική Νόσο υποφέρουν συχνότερα από άπνοια στον ύπνο. Οι άπνοιες αυτές είναι μια διαταραχή που προκαλεί μία ή περισσότερες παύσεις στην αναπνοή σας όταν κοιμάστε. Αυτές οι παύσεις μπορεί να διαρκέσουν από μερικά δευτερόλεπτα έως ένα λεπτό. Μετά από κάθε παύση, η κανονική αναπνοή επιστρέφει με δυνατό ροχαλητό, το οποίο σημαίνει ότι πρέπει να επισκεφτείτε έναν γιατρό.

9. Πονοκέφαλοι, κόπωση και γενική αδυναμία

Τα υγιή νεφρά που λειτουργούν σωστά, χρησιμοποιούν τη βιταμίνη D στο σώμα μας (η οποία διατηρεί δυνατά τα οστά) για να παράγουν μια ορμόνη που ονομάζεται Ερυθροποιητίνη (EPO). Αυτή η ορμόνη παίζει σημαντικό ρόλο στην παραγωγή ερυθρών αιμοσφαιρίων. Όταν τα νεφρά δεν λειτουργούν σωστά, παράγουν λιγότερη ΕΡΟ. Η μείωση των ερυθρών αιμοσφαιρίων (εκείνων δηλαδή που μεταφέρουν το οξυγόνο) οδηγεί σε γρήγορη κόπωση των μυών και του εγκεφάλου.

Προειδοποίηση: Συνήθως τα  άτομα με Χρόνια Νεφρική Νόσο έχουν αναιμία. Η αναιμία μπορεί να αρχίσει να εξελίσσεται όταν κάποιος έχει 20% έως 50% της κανονικής νεφρικής λειτουργίας. Εάν ξεκουράζεστε και κοιμάστε αρκετά, αλλά παρ’ όλα αυτά συνεχίζετε να αισθάνεστε κούραση και γενική αδυναμία, πρέπει να επισκεφτείτε το γιατρό σας χωρίς καθυστέρηση.

8. Ξηρότητα και φαγούρα στο δέρμα

Τα υγιή νεφρά απομακρύνουν τα απόβλητα και τα επιπλέον υγρά από το αίμα, συμβάλλοντας στην παραγωγή ερυθρών αιμοσφαιρίων και τη διατήρηση της σωστής ποσότητας μεταλλικών στοιχείων στο σώμα σας. Η φαγούρα και το ξηρό δέρμα σηματοδοτούν την αποτυχία των νεφρών να διατηρήσουν τη σωστή ισορροπία των μεταλλικών στοιχείων και των θρεπτικών ουσιών, γεγονός που μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα νεφρικές παθήσεις αλλά και παθήσεις στα οστά.

Προειδοποίηση: Αν έχετε ξηρότητα και φαγούρα στο δέρμα, προσπαθήστε να ενυδατώνεστε. Θυμηθείτε, πριν πάρετε οποιοδήποτε φάρμακο για τη φαγούρα να συμβουλευτείτε το γιατρό σας. Ορισμένα φάρμακα έχουν συστατικά που πιθανώς θα μπορούσαν να βλάψουν τη λειτουργία των νεφρών σας ακόμη περισσότερο.

7. Δύσοσμη αναπνοή και μεταλλική γεύση

Όταν το αίμα δεν καθαρίζεται σωστά από τα νεφρά, τότε αλλάζει η γεύση των τροφίμων και υπάρχει μια μεταλλική γεύση στο στόμα σας. Η δύσοσμη αναπνοή είναι ένα άλλο σημάδι ότι έχετε πάρα πολλές τοξίνες στην κυκλοφορία του αίματος. Επιπλέον, μπορεί να σταματήσετε να θέλετε να φάτε κρέας και να χάσετε την όρεξη σας γενικά, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια βάρους.

Προειδοποίηση: Υπάρχουν διάφοροι λόγοι για τους οποίους τα τρόφιμα μπορούν να έχουν μεταλλική γεύση (από αλλεργίες έως μια κακή στοματική υγεία). Κανονικά, η μεταλλική γεύση στο στόμα σας θα πρέπει να εξαφανιστεί αν η αιτία είναι ασήμαντη και παροδική. Εάν η γεύση αυτή εξακολουθεί να υπάρχει, θα πρέπει να επικοινωνήσετε με το γιατρό σας.

6. Δύσπνοια

Η σχέση μεταξύ της νεφρικής νόσου και της δυσκολίας στην αναπνοή, προκαλείται από δύο παράγοντες. Πρώτον, το επιπλέον υγρό στο σώμα μετακινείται στους πνεύμονες όταν τα νεφρά δεν λειτουργούν σωστά. Δεύτερον, η αναιμία στερεί το οξυγόνο από τον οργανισμό σας κι αυτό έχει ως αποτέλεσμα τη δυσκολία στην αναπνοή.

Προειδοποίηση: Υπάρχουν διάφορες αιτίες για τη δύσπνοια, από τη νεφρική ανεπάρκεια, το άσθμα και τον καρκίνο του πνεύμονα, μέχρι και την καρδιακή ανεπάρκεια. Αν παρατηρήσετε ότι έχετε συνεχώς δύσπνοια, θα πρέπει να επικοινωνήσετε αμέσως με το γιατρό σας.

5. Οίδημα στους αστραγάλους, στα πόδια και στα χέρια

Τα  νεφρά που αποτυγχάνουν να λειτουργήσουν σωστά δεν αφαιρούν τα υγρά από το σώμα. Αυτό οδηγεί σε κατακράτηση νατρίου που προκαλεί οίδημα στους αστραγάλους, τα πόδια και τα χέρια σας. Το πρήξιμο των κατώτερων τμημάτων του σώματός σας μπορεί επίσης να σηματοδοτεί προβλήματα στην καρδιά και στο ήπαρ ή ακόμη και φλεβίτιδα.

Προειδοποίηση: Μερικές φορές η λήψη φαρμάκων και η μείωση του αλατιού μπορεί να σταματήσει το πρήξιμο. Αν τίποτα δε βοηθήσει, τότε χρειάζεστε ξεχωριστή θεραπεία από τον γιατρό σας.

4. Πόνος στην πλάτη

Η αποτυχία των νεφρών μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα πόνο στην πλάτη που είναι συνήθως βαθύς και βρίσκεται ακριβώς κάτω από το πλευρό. Μπορεί να αισθανθείτε και πόνο στην βουβωνική περιοχή ή στο ισχίο. Ο πόνος στα πόδια μπορεί να προκληθεί από κύστεις των νεφρών. Αυτές είναι μεγάλοι σάκοι γεμάτοι με υγρό και είναι το αποτέλεσμα της πολυκυστικής νεφρικής νόσου.

Συμβουλή: Ο πόνος στην πλάτη που προκαλείται από νεφρική ανεπάρκεια συνοδεύεται από αίσθημα αδιαθεσίας, εμετό, υψηλή θερμοκρασία σώματος και συχνή ούρηση. Ο κανονικός πόνος στην πλάτη που δεν έχει καμία συσχέτιση με τα νεφρά συμπεριφέρεται διαφορετικά. Είναι πιο τοπικός και συμβαίνει ξαφνικά, χωρίς να υπάρχει πυρετός. Εάν εξακολουθείτε να αντιμετωπίζετε πόνο στην πλάτη και τα αναλγητικά χάπια είναι αναποτελεσματικά, φροντίστε να επισκεφτείτε το γιατρό σας.

3. Σακούλες και πρήξιμο κάτω από τα μάτια

Ένα πρώιμο σημάδι ότι το νεφρικό σας σύστημα έχει υποστεί βλάβη είναι η εμφάνιση πρωτεΐνης στα ούρα, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε πρήξιμο γύρω από την περιοχή των ματιών. Το πρήξιμο αυτό μπορεί να εξηγηθεί από το γεγονός ότι οι νεφροί σας διαχέουν μια μεγάλη ποσότητα πρωτεΐνης στα ούρα αντί να την κρατήσουν και να την διανείμουν σε όλο το σώμα.

Συμβουλή: Εάν είστε βέβαιοι ότι ξεκουράζεστε κι ότι τρώτε τρόφιμα με πρωτεϊνη, αλλά παρ’ όλα αυτά εξακολουθείτε να παρατηρείτε πρήξιμο γύρω από τα μάτια σας, φροντίστε να προγραμματίσετε ένα ραντεβού για να δείτε το γιατρό σας.

2. Υψηλή αρτηριακή πίεση

Το κυκλοφορικό σύστημα και τα νεφρά εξαρτώνται το ένα από το άλλο. Τα νεφρά έχουν μικρά νεφρώνια που απομακρύνουν τις τοξίνες και τα επιπλέον υγρά από το αίμα. Εάν τα αιμοφόρα αγγεία καταστραφούν, τότε τα νεφρώνια που φιλτράρουν το αίμα σας δε θα λαμβάνουν αρκετό οξυγόνο και θρεπτικά συστατικά. Γι ‘αυτό η υψηλή αρτηριακή πίεση είναι η δεύτερη κύρια αιτία νεφρικής ανεπάρκειας.

Συμβουλή: Μάθετε να διαχειρίζεστε την υψηλή αρτηριακή σας πίεση για να αποφύγετε τη νεφρική ανεπάρκεια. Προσθέστε τρόφιμα πλούσια σε φολικό οξύ, καθώς αυτό βοηθάει στην παραγωγή ερυθρών αιμοσφαιρίων και μπορεί να βοηθήσει και στην πρόληψη της αναιμίας.

1. Αλλαγές στην ούρηση

Τα νεφρά σας είναι υπεύθυνα για την παραγωγή ούρων και την εξάλειψη των τοξινών μέσω αυτών. Οι αλλαγές στη συχνότητα, την οσμή, το χρώμα και την εμφάνιση των ούρων δεν πρέπει να αγνοούνται. Οι συνήθεις τύποι αλλαγών περιλαμβάνουν:

Αυξημένη ανάγκη για ούρηση, ειδικά κατά τη διάρκεια της νύχτας. Συχνότητα 4 έως 10 φορές την ημέρα θεωρείται φυσιολογική.

Αν δείτε αίμα στα ούρα. Τα υγιή νεφρά καταστρέφουν τα απόβλητα που βρίσκονται στο αίμα για να παράγουν ούρα, εάν όμως το φίλτρο των νεφρών έχει καταστραφεί, τα αιμοσφαίρια μπορεί να αρχίσουν να εισέρχονται στα ούρα.

Αν τα ούρα σας αφρίζουν. Οι φυσαλίδες στα ούρα, υποδεικνύουν ότι υπάρχει ανεπιθύμητη πρωτεΐνη στα ούρα.

διαφορετικό

Ξέρατε ότι το θαλασσινό νερό έχει μαγικές ιδιότητες για την υγεία σας;

Δύο φυσικοί τρόποι για να θεραπεύσετε την φλεβίτιδα με την βοήθεια πράσινης ή και ώριμης ντομάτας