in

10 Σημάδια που μαρτυρούν ότι σας χειραγωγεί ο σύντροφός σας

Υποτίθεται ότι στις σχέσεις πρέπει να παίρνουμε αγάπη, φροντίδα και υποστήριξη, αλλά κατά κάποιον ειρωνικό τρόπο καταλήγουμε να χειραγωγούμαστε σαν μαριονέτες από τους συντρόφους μας.

Δείτε παρακάτω 10 σημάδια ότι σας χειραγωγεί ο σύντροφός σας και πως να τα αντιμετωπίσετε.

1.Πάντα εσείς είστε ο ένοχος

Όλοι οι χειριστικοί άνθρωποι έχουν ένα κοινό: είναι πολύ καλοί στο να σας κάνουν να νιώθετε ενοχές ακόμα και όταν δεν έχετε κάνει τίποτα.

Έχετε ζητήσει ποτέ βοήθεια από τον σύντροφό σας και η απάντηση που λάβατε ήταν «Δεν βλέπεις ότι έχω δουλειά. Σκέφτεσαι ποτέ κανέναν άλλον εκτός από τον εαυτό σου;» Σε αυτό ακριβώς το σημείο νιώθετε ένοχοι που ζητήσατε την βοήθειά του. Αν συμβαίνει κάτι τέτοιο, ο σύντροφός σας είναι από τους ανθρώπους που νομίζουν ότι όλος ο κόσμος γυρίζει γύρω από εκείνους.

Για να αποφύγετε την χειραγώγηση παραμείνετε ψύχραιμοι, συνειδητοποιήστε ότι ο σύντροφός σας προσπαθεί να σας ελέγξει και υπενθυμίστε του ότι είναι ενήλικας και πρέπει να παίρνει την ευθύνη για την συμπεριφορά του.

2. Πάντα είναι τα θύματα

© Shutterstock

Οι χειριστικοί άνθρωποι θέλουν να τους βλέπετε πάντα σαν θύματα και αβοήθητους. Η ζωή τους πάντα είναι δύσκολη και γεμάτη αδικίες που πρέπει να τους λυπάστε για τις αδικίες που τους συνέβησαν.

Οι χειριστικοί άνθρωποι χρησιμοποιούν αυτό το κόλπο για να ζητήσουν μια χάρη ή όταν θέλουν να αποφύγουν τις ευθύνες τους. Αν αισθάνεστε ότι ο σύντροφός σας σας αναφέρει συνέχεια ιστορίες με τις δυσκολίες της ζωής του, ίσως έχετε να κάνετε με έναν χειριστικό άνθρωπο. Φυσικά, δεν πρέπει να το μπερδεύετε με το γεγονός ότι ο σύντροφός σας σας μοιράζεται τα συναισθήματά του μαζί σας και χρειάζεται την υποστήριξή σας.

3. Σας προκαλεί 

© Shutterstock

Αν ένας χειριστικός άνθρωπος ξεμείνει από επιχειρήματα, θα προσπαθήσει να σας προκαλέσει. Θα προσπαθήσει να σας δημιουργήσει αρνητικά συναισθήματα και να σας εξαγριώσει. Σκοπός του είναι να σας βάλει να συμμετέχετε σε έναν άνευ περιεχομένου καυγά και να πείτε κάτι που μπορεί να χρησιμοποιήσει εναντίον σας.

Αν εντοπίσετε μια τέτοια συμπεριφορά, προσπαθήσετε να παραμείνετε ψύχραιμοι και να μην ενδώσετε στις προκλήσεις. Προσπαθήστε να φέρετε την συζήτηση πίσω στο σημαντικό θέμα.

4. Είναι πιεστικός

© Shutterstock

Όσο λιγότερο χρόνο έχουμε να αποφασίσουμε, τόσο λιγότερο χρόνο έχουμε να σκεφτούμε. Οι χειριστικοί άνθρωποι σας πιέζουν να παίρνετε αποφάσεις πιο γρήγορα από όσο θέλετε για να μην μπορείτε να σκεφτείτε.

Ο Πρέστον Λι από το Psycology Today μας συμβουλεύει να μην παίρνουμε αμέσως αποφάσεις. Αν ο σύντροφός σας εξακολουθεί να σας πιέζει, προσπαθήστε να τον σταματήσετε.

5. Τα πρόβληματά σου; Δεν τα έχω ξανακούσει

Άλλο ένα κοινό στοιχείο που έχουν οι χειριστικοί άνθρωποι είναι ότι δεν νοιάζονται πραγματικά. Αν επιχειρήσετε να μιλήσετε σε έναν χειριστικό άνθρωπο για τα συναισθήματα και τις σκέψεις σας είναι πιθανό να αντιδράσουν με τους ακόλουθους τρόπους:

  • Να αποφύγουν την συζήτηση και να προσποιηθούν ότι είναι απασχολημένοι.
  • Να γυρίσουν την συζήτηση στα δικά τους προβλήματα.

Δεν υπάρχουν πολλοί τρόποι για να προστατευτείτε από αυτή την συμπεριφορά και το καλύτερο που έχετε να κάνετε είναι να αναζητήσετε έναν καινούργιο σύντροφο.

6. Θα πεθάνω χωρίς εσένα

© Shutterstock

Αυτή η τεχνική των χειριστικών ανθρώπων ονομάζεται συναισθηματικός εκβιασμός και είναι πολύ κακή και εγωιστική. Ο χειριστικός άνθρωπος παίζει με τις φοβίες και τις ενοχές σας, αναγκάζοντάς σας να πάρετε την ευθύνη για την ζωή και την υγεία του. Αν κάποιος σας πει «Αν φύγεις, θα πεθάνω» κατά πάσα πιθανότητα πρόκειται για απλή απειλή και δεν πρόκειται να συμβεί.

Για να αποφύγετε αυτού του είδους την χειραγώγηση:

  • Να θυμάστε ότι είναι μια απειλή που χρησιμοποιεί ο σύντροφός σας για να διασφαλίσει την δική του ευημερία
  • Υπενθυμίστε στον σύντροφό σας ότι δεν είστε υπεύθυνοι για τις αποφάσεις του

7. Εσύ δεν το είπες;

Μια ακόμα τεχνική που χρησιμοποιούν οι χειριστικοί άνθρωποι είναι η στρέβλωση των γεγονότων του παρελθόντος προς όφελός τους. Μάλιστα, κάποιοι από αυτούς χρησιμοποιούν τόσο καλά αυτή την τεχνική που σας κάνουν αμφισβητείτε την ίδια σας την μνήμη.

Μπορείτε να αποφύγετε αυτού του είδους την χειραγώγηση, αν κάνετε 2 πράγματα:

  • Να εμπιστεύεστε την μνήμη σας
  • Να επιμένετε πάντα ότι θυμάστε πολύ καλά τα γεγονότα, αλλά μην μπείτε στην διαδικασία να τσακωθείτε.

8. Είναι σαν σπασμένος δίσκος

© Shutterstock

Oι χειριστικοί άνθρωποι δεν έχουν καμία επιθυμία να συζητήσουν τα κοινά σας προβλήματα. Έτσι, με υπόγειο τρόπο σας κάνουν να νομίζετε ότι η συζήτησή σας τελείωσε πριν καλά καλά αρχίσει. Γι’ αυτό και εσείς επαναλαμβάνετε συνεχώς τα ίδια επιχειρήματα.

Υπάρχουν 2 κόλπα για να μην πέσετε σε αυτή την παγίδα:

  • Να είστε πάντα επικεντρωμένοι στο θέμα σας
  • Να θυμάστε τι ήταν αυτό που δημιούργησε το πρόβλημα και γιατί ξεκινήσατε την συζήτηση

9. Χρησιμοποιούν κόλπα

© Shutterstock

Ένα από τα πιο συνηθισμένα κόλπα που χρησιμοποιούν είναι να υπερβάλουν πάρα πολύ σχετικά με μια απαίτησή τους και στην συνέχεια να αποκαλύπτουν αυτό που πραγματικά θέλουν, που συνήθως είναι πιο μικρό από την αρχική τους απαίτηση.

Μπορείτε να αποφύγετε εύκολα αυτό το κόλπο αν θυμάστε αυτά τα 2 πράγματα:

  • Δεν χρειάζεται να βοηθήσετε
  • Οι αποφάσεις σας πρέπει να βασίζονται στην λογική και όχι σε συναισθήματα και συγκρίσεις

10. Προσποιούνται τους χαζούς

© Depositphotos

Το να προσποιούνται ότι δεν καταλαβαίνουν για ποιο πράγμα μιλάτε είναι ένα συνηθισμένο κόλπο των χειριστικών ανθρώπων που χρησιμοποιούν για να μην βγαίνουν από την ζώνη ασφαλείας τους.

Το καλύτερο που έχετε να κάνετε είναι να δοκιμάζετε διαφορετικές προσεγγίσεις, όταν σας κάνουν συνέχεια την ίδια ερώτηση και να έχετε μια σταθερή συμπεριφορά απέναντι στον σύντροφό σας.

Η χειριστική συμπεριφορά είναι ένα κομμάτι του χαρακτήρα, οπότε να θυμάστε ότι δεν μπορείτε να κάνετε έναν χειριστικό άνθρωπο καλύτερο. Θα υπερασπιστούν και θα εμείνουν στην συμπεριφορά τους ακόμα και αν χρειαστεί να χωρίσουν από εσάς.

[tilestwra]

7 τρόποι για να ξεχωρίσετε τις αυθεντικές τσάντες από τις απομιμήσεις

Πως διασκεδάζουν οι Ρώσοι στα κλαμπ! 25 φωτογραφίες που θα σας βάλουν στο νόημα