in

Μητσοτάκης: 6+1 μέτρα για την επόμενη τετραετία – Θα συνεχίσουμε τη μείωση φόρων (Βίντεο)

Χρειαζόμαστε δύο τετραετίες για να πούμε ότι η Ελλάδα έγινε Ευρώπη – «Αύξηση του αφορολόγητου για τις οικογένειες κατά €1.000 ανά παιδί, κατώτατος μισθός €950 στο τέλος της τετραετίας – Ο Τσίπρας κλείνει το μάτι σε κυβέρνηση ηττημένων» – Όσα είπε ο πρωθυπουργός στο κεντρικό δελτίο του Alpha – Δημοσκόπηση Alco: Μητσοτάκης και ΝΔ κυριαρχούν έναντι Τσίπρα και ΣΥΡΙΖΑ (γραφήματα) – Δημοσκόπηση Pulse: Στις 6,5 μονάδες η «ψαλίδα» με αναγωγή επί των εγκύρων (πίνακες)

Την πρώτη του τηλεοπτική συνέντευξη μετά την επίσημη προκήρυξη των εκλογών παρέθεσε την Τρίτη (25/4) ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στο κεντρικό δελτίο του Alpha, προτάσσοντας την ισχυρή Νέα Δημοκρατία ως βασικό αντίβαρο στην πιθανή κυβέρνηση των ηττημένων.

Ο  πρωθυπουργός έκανε λόγο για 6+1 μέτρα που θα υλοποιήσει η επόμενη κυβέρνηση της ΝΔ και τα οποία θα ενισχύσουν το εισόδημα των νοικοκυριών. Ειδικότερα δεσμεύθηκε για:

  1. Περεταίρω μείωση εργοδοτικών εισφορών τουλάχιστον κατά 1 μονάδα
  2. Αύξηση αφορολόγητου 1000 ευρώ για οικογένειες με παιδία. Ότι ισχύει συν 1000 ευρώ για κάθε παιδί
  3.  Μέχρι το 2027 να σβήσει το τέλος επιτηδεύματος. Οσο θα βελτιώνεται η φορολογική συμμόρφωση
  4. Έμμεσοι φόρους κάποια στιγμή θα αρχίσουν να πέφτουν αλλά εφόσον εξασφαλίζουμε ότι δεν θα εκτραπεί η εκτέλεση του προϋπολογισμού.
  5. Αύξηση μισθών κατά 25%
  6. Κατώτατος μισθός να φτάσει τα 950 ευρώ στο τέλος τετραετίας
  7. Ανανέωση στεγαστικού προγράμματος «Σπίτι μου» με 10.000 νέα σπίτια.

Για έμμεσους φόρους κάποια στιγμή θα αρχίσουν να πέφτουν αλλά εφόσον εξασφαλίζουμε ότι δεν θα εκτραπεί η εκτέλεση του προϋπολογισμού» ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε ότι στο τέλος της τετραετίας ο κατώτατος μισθός θα είναι στο 950 ευρώ.

«Για εμάς τα επιδόματα είναι έκτακτα. Το μόνιμο μέτρο είναι η μείωση των φόρων, οι αυξήσεις των μισθών και θέλω ο κατώτατος μισθός να προσεγγίσει τα 1000 ευρώ στο τέλος της τετραετίας. Τα επιδόματα τα χρησιμοποιήσαμε γιατί μας έτυχαν έκτακτα πράγματα στην οικονομία», ανέφερε.

Ερωτηθείς για τις δημοσκοπήσεις είπε ότι είναι χρήσιμες, αλλά σπανίως τις κοιτά κατά την προεκλογική περίοδο. «Πιστεύω ότι επιβεβαιώνεται από όλες τις μετρήσεις. Τα Τέμπη ήταν λογικό σοκ. Τώρα που μπορούμε να δούμε τα διλήμματα των εκλογών, πιστεύω ότι ο κόσμος συσπειρώνεται και πάλι στη ΝΔ και είμαι αισιόδοξος για το εκλογικό αποτέλεσμα», ανέφερε σημειώνοντας πως δεν αμφισβήτησε ποτέ τις δημοσκοπήσεις.

Σχετικά με τη λεγόμενη κυβέρνηση των ηττημένων ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι ο μόνος λόγος να μη γίνει πράξη είναι να είναι ισχυρή η ΝΔ. «Μπορεί να προκύψει πράγματι κυβέρνηση ηττημένων που θα συμπεριλαμβάνει ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ και τον κ. Βαρουφάκη, τον οποίο δεν αποκήρυξε σήμερα ο κ. Τσίπρας. Αδιανόητο να παίζουν κάποιοι μονόπολη με τις ζωές των πολιτών», πρόσθεσε.

Για το σενάριο κυβέρνησης ανοχής είπε ότι διεκδικεί κοινοβουλευτική αυτοδυναμία.

«Ο κ. Τσίπρας σήμερα μιλάει για κυβέρνηση ανοχής. Εμείς έχουμε ξεκάθαρη πρόταση. Εγγυόμαστε ανάπτυξη και σταθερότητα. Η άλλη πρόταση ποια είναι;», πρόσθεσε σημειώνοντας ότι αυτό αφορά και τον κ. Ανδρουλάκη. «Δεν μου κάνει εντύπωση γιατί οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι τα ποσοστά του ΠΑΣΟΚ να συμπιέζονται», συνέχισε και ξεκαθάρισε ότι δεν θα δεχτεί κανένα σενάριο διακυβέρνησης που να μην έχει την πλειοψηφία της Βουλής. «Διεκδικώ αυτοδυναμία. Πολύ δύσκολο στην πρώτη κάλπη, αλλά θα θέσει το πλαίσιο για να την πετύχουμε στη δεύτερη κάλπη», πρόσθεσε.

«Θα αυξήσουμε το αφορολόγητο κατά 1.000 ευρώ για τις οικογένειες με παιδιά»

Αναφερόμενος στην πορεία της οικονομίας επανέλαβε ότι με κυβέρνηση ΝΔ μέχρι το τέλος του έτους θα επιτευχθεί η επενδυτική βαθμίδα. Το πρόγραμμα του Τσίπρα οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια σε νέο μνημόνιο. «Αναρωτιέμαι αν θέλουμε να χύσουμε την καρδάρα με το γάλα» σημείωσε χαρακτηριστικά και υπογράμμισε ότι ο οι υποσχέσεις του ΣΥΡΙΖΑ ξεπερνούν τα 45 δισ. ευρώ.

Ο κ. Μητσοτάκης αναφερόμενος στο οικονομικό πρόγραμμα που θα ακολουθήσει η Νέα Δημοκρατία ανέφερε ότι θα συνεχίσουμε την πολιτική μείωσης των φόρων και πρόσθεσε: «Θα αυξήσουμε το αφορολόγητο κατά 1.000 ευρώ για τις οικογένειες με παιδιά».

Χρειαζόμαστε δύο τετραετίες για να πούμε ότι η Ελλάδα έγινε Ευρώπη

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε ότι θα σεβαστεί το Σύνταγμα και θα παραλάβει κανονικά την εντολή θα του έχει εμπιστευτεί ο ελληνικός λαός μετά τις εκλογές της 21ης Μαίου.

Ο πρωθυπουργός είπε ότι οι κεντρικές δεσμεύσεις του τηρήθηκαν και πως προφανώς υπήρχαν και καθυστερήσεις και λάθη. Είπε ότι θα αποτελέσει κεντρική του προτεραιότητα το εθνικό σύστημα υγείας και στη δικαιοσύνη χρειάζεται να τρέξουμε με πιο γρήγορα βήματα. «Προφανώς και οι πρωθυπουργοί πρέπει να κλείνουν τον κύκλο τους κάποια στιγμή. Πάντα πίστευα ότι χρειάζονται δύο τετραετίες για να αλλάξει κανείς την Ελλάδα. Σίγουρα χρειαζόμαστε δύο τετραετίες για να πούμε ότι η Ελλάδα άλλαξε πίστα και γίναμε Ευρώπη. Το έλεγα από την πρώτη στιγμή», ανέφερε, ενώ σε ερώτηση αν ένας πρωθυπουργός πρέπει να κλείνει τον κύκλο του στα 8 χρόνια, απάντησε «πιθανόν».

Για την εικόνα της χώρας στην Ευρωβουλή

Ερωτηθείς για την εικόνα της χώρας στην Ευρωβουλή, είπε ότι ήταν προσεκτικός για την υπόθεση Γεωργούλη και δεν θα εξάγει συμπεράσματα για την ηθική ενός χώρου από μια μεμονωμένη συμπεριφορά. Είπε ότι τα αισχρά hashtag ndpederastes έγιναν οργανωμένα από τον ΣΥΡΙΖΑ. Για τον τρόπο εκλογής των ευρωβουλευτών είπε ότι η εισήγησή του είναι να αλλάξει και να γυρίσουμε πάλι σε λίστα όπως στο Επικρατείας.

«Κάνω κι εγώ τη δικιά μου αυτοκριτική και πιστεύω ότι έχει έρθει η ώρα να πάμε στο αντιστάρ system. Θα το δείτε στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας», ανέφερε σημειώνοντας πως έχει καταλήξει στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας.

Για το debate ο πρωθυπουργός ανέφερε: «Το debate που πρέπει να γίνει είναι με όλους τους πολιτικούς αρχηγούς. Το επιδιώκω προσωπικά πολύ και το θέλω. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι το σύστημά μας είναι κοινοβουλευτικό. Και με την απλή αναλογική να δουμε τι εννοούν με την προοδευτική διακυβέρνηση. Να θυμίσω ότι ο κ. Τσίπρας έλεγε τα ανάποδα όταν κάποτε συζητείτο το ντιμπέιτ μεταξύ των δύο πρώτων. Η πρώτη κάλπη, της απλής αναλογικής πρέπει να έχει ντιμπέιτ με όλους. Στις δεύτερες καλπες υπάρχει λογική γιατί κάποιος θα πάρει το μπόνους».

«Δεν είμαι καθόλου σίγουρος ότι η Τουρκία δεν θα επανέλθει στη λογική της γαλάζιας πατρίδας»

«Είμαι πολύ επιφυλακτικός για την αλλαγή στάσης στην Τουρκία. Υπάρχει όντως αποκλιμάκωση. Υπήρξε προσέγγιση μετά τους σεισμούς. Από εκεί και πέρα, μετά τις εκλογές, δεν είμαι καθόλου σίγουρος ότι η Τουρκία δεν θα επανέλθει στη λογική της γαλάζιας πατρίδας», δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Μιλώντας για τις σχέσεις του με τον κ. Ερντογάν είπε ότι ο ίδιος δεν είπε ποτέ «Ερντογάν γιοκ» και δεν είπε ποτέ «μην ψηφίσετε Ερντογάν».

Ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι του έχει πει ότι ένα θέμα έχουν να συζητήσουν, την διευθέτηση των θαλάσσιων ζωνών και έχουμε αποδείξει ότι ο λόγος μας μετράει.

Για τις εξελίξεις στο Σουδάν

Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε και στις εξελίξεις στο Σουδάν και στην επιχείρηση για την διάσωση των Ελλήνων που κινδυνεύουν: «Είναι μια σύνθετη επιχείρηση. Ουσιαστικά καλούμαστε να εκκενώσουμε συμπολίτες μας από εμπόλεμη ζώνη. Έχουμε φέρει τους πρώτους συμπολίτες μας. Είμαστε σε συνεννόηση και με άλλες χώρες. Έχω επικοινωνήσει τέσσερις φορές με τον πρόεδρο Μακρόν. Έχω δώσει εντολή δύο αεροσκάφη μας να μετεγκατασταθούν σε βάση στη νότια Αίγυπτο. Αν πρόκειται να προσγειωθούμε στο Σουδάν, θα γίνει αφού εξασφαλιστεί η ασφάλεια των πτήσεων. Περιμένουμε από τους Αμερικανούς να πάρουν τον έλεγχο», δήλωσε στον Alpha ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Μέγας Αρχιμανδρίτης – Παύεται οριστικά από τα καθήκοντά του μετά την κλοπή του ρολογιού αξίας άνω των €24.000

Μαρία Σολωμού: «Με τρομάζουν οι άνδρες που μπαίνουν στο βρακί μου πολύ εύκολα»